Darcom, ktorý kúpil 50 tankov Leopard 1 pre Ukrajinu, je nemecká spoločnosť Rheinmetall

ta3 ČTK
8.8.2023 20:59

Podľa belgických médií prvé dva tanky Leopard 1 opustili tento týždeň Belgicko a sú na ceste na Ukrajinu. Uvádzajú však, že technika nepochádza od belgickej vlády, ale od neznámeho darcu, ktorý kúpil celkovo 50 týchto starších modelov tankov nemeckej výroby od súkromnej spoločnosti OIP.

Darcom, ktorý kúpil 50 tankov Leopard 1 pre Ukrajinu, je nemecká spoločnosť Rheinmetall
Profimedia

Nemecký obchodný denník Handelsblatt s odvolaním sa na svoje zdroje neskôr uviedol, že tanky získala nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall. "Tanky sa najprv presunú do Nemecka a Talianska, kde budú modernizované a dostanú moderné zbraňové systémy. Potom zamieria na bojisko," povedal pre De Standaard Freddy Verslyus, šéf belgickej firmy OIP. 

Nejaký čas to potrvá

Tanky pochádzajú zo skladov spoločnosti. "To všetko bude nejaký čas trvať. Len samotná preprava bude trvať niekoľko týždňov. Päťdesiat cisterien sa nedá len tak naložiť na nákladné autá za niekoľko dní," povedal.

OIP kúpila leopardy približne pred desiatimi rokmi, keď sa ich belgická armáda zbavovala v rámci úsporných opatrení. Denník Brussels Times uviedol, že začiatkom tohto roka belgická ministerka obrany Ludivine Dedonderová povedala, že Belgicko má záujem o spätný nákup tankov. OIP však podľa nej požadovala za zastaranú techniku prehnane vysokú sumu a k dohode nedošlo.

Kúpila ich spoločnosť Rheinmetall

Versluys nezverejnila, kto tanky kúpil, ani sumu, za ktorú ich predal, ale uviedla, že to bola zahraničná vláda. Podľa denníka Handelsblatt však 50 tankov nakoniec kúpila spoločnosť Rheinmetall, ktorá približne 30 z nich pošle na Ukrajinu. Handelsblatt neuvádza, ktorý štát alebo vláda sa na nákupe podieľali. Zbrojárska spoločnosť sa k nákupu odmietla vyjadriť, uviedla agentúra Reuters. Nemecká vláda sa k záležitosti tiež nevyjadrila.

Ukrajina sa bráni ruskej invázii od februára minulého roka. Kyjev sa od začiatku tohto roka snaží získať tanky a obrnené vozidlá od západných spojencov v rámci svojej protiofenzívy, ktorú začal v júni. Diskutovalo sa najmä o moderných tankoch Leopard 2 nemeckej výroby, ktoré mali k dispozícii viaceré európske krajiny, ale na ich vývoz na Ukrajinu potrebovali súhlas Berlína. Nemecko následne koncom januára ustúpilo tlaku spojencov a odvtedy boli na Ukrajinu odoslané desiatky tankov Leopard 2.

Vo februári potom Berlín súhlasil aj s dodávkou skoršej verzie tankov Leopard. Nemecko, Dánsko a Holandsko zatiaľ prisľúbili dodať tieto tanky Ukrajine. Leopard 1 je prvý hlavný bojový tank, ktorý sa v Nemecku vyrábal pre Bundeswehr po druhej svetovej vojne, od polovice 60. do polovice 80. rokov. Tank, ktorého sa vyrobilo celkovo 4 700 kusov, nemecká armáda nepoužíva už približne 20 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok