Textilný odpad Slovákov končí aj na skládke. Čo sa deje s oblečením po tom, ako ho darujeme charite?

ta3/Alžbeta Múcsková
9.8.2023 00:00

Každoročne vznikne na svete približne 100 miliárd nových kusov oblečenia. Polovicu z nich ľudia pritom vyhodia v priebehu jedného roka. Kam však tento odpad putuje? Na Slovensku existuje viacero charitatívnych organizácií, ktoré od ľudí zbierajú oblečenie. Pýtali sme sa ich, ako ho triedia a čo s ním následne robia.

Textilný odpad Slovákov končí aj na skládke. Čo sa deje s oblečením po tom, ako ho darujeme charite?
reprofoto/Ekocharita

NOSENE

Slovenská firma NOSENE má predajňu v Bratislave. Jedná sa o second-hand, teda obchod, ktorý predáva oblečenie z druhej ruky. "Všetko prijaté oblečenie, ktoré sa k nám dostane, triedime my sami v NOSENE. Následne selektované oblečenie čistíme a zaradíme do ponuky v predajni či našom e-shope," uviedla pre ta3 Katarína Hutyrová z NOSENE. 

Tie kusy odevu, ktoré neumiestnia do predajní, posúvajú rôznym slovenským občianskym združeniam či neziskovým organizáciám alebo putujú na recykláciu. Medzi organizácie, s ktorými NOSENE spolupracuje, patria MyMamy o. z., Depaul či Vagus. 

"Darované odevy delíme podľa potreby združenia. Napríklad pre MyMamy posúvame detské a dámske oblečenie, pre Depaul a Vagus pánske a dámske a do útulkov pre zvieratá posielame deky a vankúše," povedala Hutyrová.

Kam putuje oblečenie?

Medzi hodnoty firmy zaradila nezahlcovanie okolitých kontinentov oblečením. Snažia sa, aby nimi triedené oblečenie nebolo problémom iných ľudí, ale jeho riešením. "Prakticky žiadne oblečenie, ktoré sa k nám dostane, neprekročí hranice Slovenska - teda okrem e-shopových objednávok," dodala. 

Firmy sme sa pýtali aj na pohľad na situáciu v krajinách tretieho sveta, kam sa pravidelne vyvážajú tony oblečenia zo Západu. Toto oblečenie je v nich často nevyužiteľné a končí na skládkach a plážach, z ktorých sa následne odplavuje do mora a znečisťuje prostredie.

"Koncept NOSENE vznikol s myšlienkou predchádzania nielen zbytočnej tvorbe textilu a oblečenia, ale aj s myšlienkou predchádzania zbytočnej tvorby odpadu - teda vyhadzovaniu textilu. Málokto si uvedomuje, že textilný priemysel nie je hrozbou iba pri samotnej výrobe, ale aj proces zbavovania sa nepredaného textilu je obrovskou záťažou nielen z environmentálneho hľadiska, ale aj zo sociálneho. Oblečenie sa vyváža práve do krajín tretieho sveta či na púšte (napríklad Atacama a iné), kde končí na skládkach, znečisťuje životné prostredie a znehodnocuje životy ľudí žijúcich práve v týchto krajinách," odpovedala Hutyrová.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok