Sever Európy trápi búrka Hans. Zabila už dvoch ľudí a spôsobila problémy v doprave

ta3 ČTK
8.8.2023 16:17

Nórske úrady v utorok varovali občanov pred extrémne silnými dažďami v dôsledku búrky Hans, ktorá na severe Európy od pondelka pripravila o život dvoch ľudí, strhávala strechy domov, vyvracala stromy, zaplavila ulice a spôsobila problémy predovšetkým v trajektovej a leteckej doprave. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej tisíce ľudí zostávajú kvôli nepriaznivému počasiu bez dodávok elektriny.

V nórskej metropole Oslu úrady vyzvali obyvateľov, aby pracovali z domu. Nórske riaditeľstvo vodných zdrojov a energie varovalo pred extrémnymi lejakmi na juhu krajiny, kvôli ktorým by ľudia nemali vychádzať autom. "Očakávajú sa záplavy, erózie, škody na budovách a infraštruktúre," napísal úrad na svojich webových stránkach.

Bez elektriny a vody

Nórsky premiér Jonas Gahr Störe vo svojom vyjadrení v pondelok večer označil situáciu za veľmi vážnu. "Sme svedkami záplav a deštrukcie. Možno očakávať, že táto situácia potrvá aj počas ďalšieho dňa," dodal.

"Pripravte sa na to, že cesty v niektorých častiach krajiny budú uzavreté a niekde nebude možno fungovať elektrina, telefón a internet," napísala vo svojom vyhlásení nórska polícia, ktorá do dnešného poludnia zaznamenala evakuáciu najmenej 119 osôb. Z niektorých lokalít museli obyvateľov prepravovať vrtuľníky. Dánsky meteorologický ústav informoval o vlnách siahajúcich do výšky až ôsmich metrov. Fínske úrady vyzvali občanov, aby zvážili nutnosť vyplávať na more.

V centre Švédska sa kvôli záplavám vykoľajil vlak a traja ľudia utrpeli zranenie. Rieka Susabäcken zaplavila väčšinu ulíc v centre lyžiarskeho strediska Aare, ktoré leží asi 530 kilometrov severozápadne od Štokholmu. V Litve, neďaleko hranice s Lotyšskom, v pondelok zabil 50-ročnú ženu padajúci strom. Pri podobnom incidente zahynul v pondelok ďalší človek v Lotyšsku pri hranici s Bieloruskom.

Litovská verejnoprávna stanica LRT dnes na svojom webe uviedla, že silná búrka, ktorá sa v pondelok prehnala krajinou, za sebou zanechala spúšť najmä na severe v okrese Joniškis. Zatiaľ čo počas utorka pokračovali upratovacie práce, mnoho ľudí sa stále stretávalo s výpadkami v dodávkach elektriny alebo vody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok