V Hlohovci už funguje kľúčový most. Ľudia si farby osvetlenia spojili s podporou Ukrajiny

ta3/Soňa Búranová, tasr
8.8.2023 13:43

V Hlohovci dokončili komplexnú modernizáciu mosta ponad rieku Váh. Trvala 541 dní. Rekonštrukciu ukončilo spustenie iluminácie, čo je jeden z nových prvkov na konštrukcii. Diskutujúci na sociálnej sieti sa sťažovali na farbu osvetlenia mosta, ktoré bolo v deň otvorenia modro-žlté, no s Ukrajinou nemá nič spoločné.

V Hlohovci už funguje kľúčový most. Ľudia si farby osvetlenia spojili s podporou Ukrajiny
Facebook/Miro Kollar

Symbolické osvetlenie

"Most dlhý 343 metrov je úplne obnovený, bezpečný, má výrazne predĺženú životnosť a tiež je rozšírený o nové chodníky a cyklochodníky. Novým prvkom na moste je aj jeho osvetlenie," informovalo na Facebooku mesto Hlohovec. Most je najdlhší v Trnavskom kraji. 

Oficiálne rozsvietenie a uvedenie mosta do prevádzky sa uskutočnilo ešte vo štvrtok večer 3. augusta. "Osvetlenie je tvorené 299 LED diódami, ktorých farbu je možné meniť," informovali zástupcovia mesta. Ako oznámil predseda Jozef Viskupič, most bude svietiť vo farbách Trnavského samosprávneho kraja (na modro a žlto), Slovenska (v bielom, modrom a červenom tóne) a Hlohovca (na bielo a modro). 

Diskutujúci v komentároch na Facebooku už stihli farebnú kombináciu modrej a žltej skritizovať. 

"HNUS. Prečo ste sem nedali aj foto vo farbách NÁŠHO SLOVENSKA ? NÁŠHO HLOHOVCA ? Ale len foto CUDZÍCH FARIEB ?" napísala užívateľka. "Ukrajinské farby vidím," píše ďalšia. Našli sa aj takí, ktorý pod príspevkami s fotografiami rekonštruovaného mosta ostatným vysvetlili, že farby nemajú nič spoločné s podporou Ukrajiny ani ukrajinskou vlajkou. 

Mohol sa zrútiť

Náklady na výstavbu mosta predstavujú 5,6 milióna eur. Na projekt získal TTSK nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu. Zdroje z eurofondov a štátneho rozpočtu by mali tvoriť príspevok vo výške 5,3 milióna eur.

"Ide o jednu z najväčších infraštruktúrnych investícií Trnavského samosprávneho kraja za ostatných päť rokov. Urobili sme pred začatím rekonštrukcie nepopulárne rozhodnutie, ale veľmi potrebné. Z môjho pohľadu aj odvážne rozhodnutie, keďže sa tak stalo počas vtedajšieho volebného roka. Dovolím si tvrdiť, že keby sme k tomuto nepristúpili, možno by dnes zvyšky mosta ležali na dne rieky," uviedol ďalej Viskupič.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok