Zasadol okrúhly stôl. Ministerstvo zdravotníctva sa dohodlo s lekármi aj nemocnicami

ta3
8.8.2023 12:10

Slovenskou spoločnosťou rezonuje téma kolabujúcej ambulantnej starostlivosti a dominuje najmä kolaps pediatrických ambulancií, uviedol minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Na stretnutí ministerstva zdravotníctva za okrúhlym stolom hľadali konštruktívne riešenia týchto problémov. Celá schôdza trvala štyri hodiny. Spoločne dospeli k opatreniam. Schválili a budú presadzovať koncept takzvanej všeobecnej ambulantnej starostlivosti.

Ministerstvo zdravotníctva spolu s lekármi, nemocnicami aj župami navrhujú skrátenie ordinačných hodín v ambulantných pohotovostiach pre deti aj dospelých z na 20. hodinu. Platiť by to mohlo od 1. januára 2024. Palkovič navyše navrhne zvýšenie poplatkov za zneužitie pohotovostí či urgentných príjmov.

Zvýšenie poplatkov

Poplatky by sa tým mohli zvýšiť na ambulantnej pohotovosti z dvoch na päť eur a na urgentných príjmoch v nemocniciach z desať na 25 eur. Daný poplatok by mal pacient dostať späť, ak jeho vyšetrenie trvá viac ako dve hodiny alebo po ňom nasleduje hospitalizácia - vtedy je totiž táto návšteva braná ako opodstatnená.

Zatiaľ však ide len o návrh. Dané zmeny ešte musia prejsť parlamentom. Palkovič sa chystá pripraviť politikom balík so zmenami, ktorý má cieľ zachrániť pediatriu. Ordinačné hodiny pediatrov by sa mali skrátiť na 35 hodín týždenne. 

Tejto téme sme sa venovali aj v tejto reportáži:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok