Rusi zasiahli Pokrovsk na východe Ukrajiny. Hlásia sedem obetí a desiatky zranených

ta3 ČTK
8.8.2023 07:15

Ruský útok na Pokrovsk na východe Ukrajiny, pri ktorom boli zasiahnuté bytové domy, si vyžiadal sedem mŕtvych, uviedol portál Ukrajinska pravda s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo vnútra. Počet zranených stúpol z predchádzajúcich 67 na 88, informoval podľa agentúry Unian šéf oblastnej správy Pavlo Kyrylenko. Medzi ranenými je aj 31 policajtov, sedem záchranárov, štyria vojaci a dve deti.

Rusi zasiahli Pokrovsk na východe Ukrajiny. Hlásia sedem obetí a desiatky zranených
Twitter/NEXTA

Centrum Pokrovska, ktorý leží v Doneckej oblasti blízko frontovej línie, v pondelok večer v rozmedzí zhruba 40 minút zasiahli dve rakety. Šéf oblastnej správy Pavlo Kyrylenko uviedol, že Rusi zasiahli rodinné domy, deväťpodlažné a päťpodlažné bytové domy, hotel, gastronomické zariadenie, obchody a kancelársku budovu. Útočili pritom podľa neho balistickými raketami Iskander.

Sovietsky názov

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že ruská armáda na Pokrovsk zaútočila. Podľa jeho tvrdenia ale nezasiahla rezidenčnú oblasť, ale "veliace stredisko ukrajinskej armády".

"V oblasti obce Krasnoarmejsk v Doneckej ľudovej republike bolo zasiahnuté predsunuté veľké stredisko zoskupenia ukrajinských vojsk - Chortycja," oznámilo ministerstvo na sociálnej sieti Telegram. Pokrovsk pritom označilo jeho názvom používaným v sovietskych dobách a lokalizovalo ho na území takzvanej Doneckej ľudovej republiky, čo je útvar, ktorý na východe Ukrajiny vyhlásili separatisti. Pokrovsk ale na území ovládanom separatistami neleží.

Záchranné zložky sa ráno vrátili na rozoberanie sutín, uviedlo ministerstvo vnútra s tým, že v noci museli byť tieto práce pozastavené kvôli hrozbe ďalšieho ostreľovania.

Pri útoku utrpela zranenie aj Kateryna, s ktorou hovorila agentúra Reuters. "Zničoho nič rana. Pred očami som mala palmene. Spadla som na na podlahu. Hrozne ma bolia oči," popísala žena s poraneniami okolo očí a obväzom na hlave. Sedemdesiatpäťročná Lidija zase uviedla, že práve telefonovala, keď na ňu zrazu spadlo vyrazené okno.

Zelenskyj adresoval výzvu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým na sociálnej sieti zverejnil video zobrazujúce zničené vrchné poschodie päťposchodovej bytovky. Značne poškodená bola aj ďalšia budova. "Musíme ruský teror zastaviť," napísal Zelenskyj.

Pokrovsk leží 70 kilometrov severozápadne od mesta Doneck, ktoré ovládajú ruské jednotky, a 50 kilometrov od frontovej línie, píše Guardian. Ruské raketové útoky hlásili v pondelok aj zo susednej Charkovskej oblasti. Zahynuli pri nich dvaja civilisti a sedem ďalších utrpelo zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok