Kritika sa v Rusku nenosí. Spisovateľa Gluchovského odsúdili na osem rokov väzenia

ta3 ČTK
7.8.2023 20:08

Súd v Moskve v neprítomnosti odsúdil spisovateľa Dmitrija Gluchovského na osem rokov odňatia slobody za "šírenie klamstiev" o ruskej armáde, oznámili ruské médiá. Prokuratúra žiadala deväť rokov za mrežami pre spisovateľa, známeho aj českým a slovenským čitateľom predovšetkým vďaka románom Metro 2033 a Metro 2034.

Kritika sa v Rusku nenosí. Spisovateľa Gluchovského odsúdili na osem rokov väzenia
Twitter/NEXTA

Gluchovskij podľa obžaloby šíril na sociálnych sieťach texty a videá s "umelo vytvorenými" dôkazmi o zločinoch, spáchaných ruskými vojakmi na Ukrajine, napísala agentúra TASS a pripomenula, že spisovateľ žije v exile. Portál Gazeta.ru v súvislosti s jeho prípadom pripomenul, že ruský ústavný súd odmietol zrušiť článok trestného zákona o diskreditácii ruskej armády, ktorý prijali ruskí zákonodarcovia po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu. Za "klamné správy" o ruskej armáde tak hrozí až 15 rokov väzenia. 

Na sociálnej sieti kritizoval ruský režim

Tieto ustanovenia podľa kritikov slúžia na umlčovanie všetkého nesúhlasu s vojnou proti Ukrajine, ktorá začala vlani vo februári. Gluchovského začali vo vlasti stíhať kvôli tomu, že na sociálnych sieťach kritizoval ruský režim za vpád do susednej krajiny. Spisovateľ v Rusku nežije už dlhšie ako rok. 

Ministerstvo vnútra po ňom vyhlásilo pátranie a ministerstvo spravodlivosti ho označilo nálepkou "cudzí agent" určenou pre subjekty podporované zo zahraničia. Gluchovského knihy, podobne ako diela mnohých ďalších spisovateľov, ktorí protestovali proti vojne, je zakázané vystavovať v kníhkupectvách a knižnice ich sťahujú z obehu, poznamenal server Meduza, pôsobiaci z lotyšského exilu.

Po ruskom vpáde na Ukrajinu spisovateľ napísal na sociálnej sieti telegram, že "vo všetkých propagandistických médiách sa rozpútala ľudojedská hystéria zameraná práve na to, aby písmeno Z vyrezala do lebky každého Rusa". Písmená Z a V namaľované na vojenskej technike používajú ruské jednotky operujúce na Ukrajine ako rozpoznávacie znaky.

Gluchovskij štyri a pol roka strávil v Jeruzaleme, kde vyštudoval medzinárodné vzťahy. Pracoval ako televízny a rozhlasový reportér v Nemecku a vo Francúzsku a ako vojnový korešpondent v Izraeli a v Abcházsku. 

Fenomén Metro sa zrodil čoskoro po vydaní prvého dielu, za ktorý získal európsku cenu ESFS Awards Eurocon 2007 za najlepší literárny debut. Román bol preložený do takmer štyroch desiatok jazykov. Na motívy románov Metro 2033 a Metro 2034 vznikli úspešné počítačové hry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok