Čína zverejnila dokument, ktorý demonštruje schopnosť armády zaútočiť na Taiwan

ta3 TASR
7.8.2023 18:35

Čína zverejnila nový dokumentárny film o príprave svojej armády na útok na Taiwan, v ktorom vojaci sľubujú, že v prípade potreby položia i svoje životy. Správu v pondelok priniesla tlačová agentúra AP.

Čína zverejnila dokument, ktorý demonštruje schopnosť armády zaútočiť na Taiwan
TASR/AP

Dokument bol zverejnený v čase, keď komunistická Čína stupňuje rétoriku voči tomuto ostrovu s vlastnou demokratickou vládou. Peking opakovane hrozí, že jedného dňa Taiwan opäť ovládne, pričom nevylučuje ani použitie vojenskej sily.

Čínske štátne médiá často vydávajú materiály propagujúce modernizáciu armády či starostlivo vybrané zábery z vojenských cvičení. Tieto materiály slúžia na podnecovanie rastúcich nacionalistických nálad či na demonštráciu sily voči Taiwanu a nepriamo aj voči jeho spojencovi - Washingtonu.

USA sú pripravené zasiahnuť

Hoci USA oficiálne neuznávajú Taiwan ako suverénnu krajinu, v prípade jeho napadnutia deklarujú pripravenosť vojensky zasiahnuť. Biely dom v júli oznámil nový balík vojenskej pomoci pre Taiwan vo výške 345 miliónov dolárov, čo vyvolalo nevôľu Pekingu.

"Choď za svojím snom"

Nový dokumentárny film s názvom "Choď za svojím snom" okrem iného prezentuje vojenské cvičenie, ktoré simuluje úder na Taiwan. Manévre sa uskutočnili v okolí tohto ostrova v apríli, po návšteve taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen v USA.

V dokumente sa objavuje aj Šan-tung, jedna z troch čínskych lietadlových lodí, ktorá sa plaví vo formácii s niekoľkými ďalšími vojnovými plavidlami. Čínska armáda v uplynulých mesiacoch vyslala Šan-tung do Taiwanského prielivu už niekoľkokrát.

V posledných troch rokoch čínske vojenské lietadlá a lode opakovane vykonávajú manévre a cvičenia v okolí Taiwanu. Prekračujú pri tom aj tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu - neformálnu hranicu medzi Čínou a Taiwanom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok