Všetci sa oblečte ako Barbie, vyzývajú obchody. Značky rýchlej módy ťažia z filmového trháku

ta3/NF
10.8.2023 00:00

Film Barbie utŕžil už vyše miliardu dolárov a značky rýchlej módy rady pomôžu ikonickej bábike zarobiť ešte viac. V obchodoch prevláda ružová farba a sociálnymi sieťami sa šíri pojem Barbiecore. Trendy však prichádzajú a odchádzajú, v dnešnom svete oveľa rýchlejšie ako kedysi. Doplácajú na to ľudia z krajín tretieho sveta.

Všetci sa oblečte ako Barbie, vyzývajú obchody. Značky rýchlej módy ťažia z filmového trháku
TASR/AP; nf

Snímka Barbie sa stala filmom tohto leta. Počas otváracieho víkendu zarobila viac ako 350 miliónov dolárov a tržby celkovo presiahli jednu miliardu. Autormi scenáru sú Greta Gerwigová, ktorá získala aj niekoľko nominácií na Oscara, a jej partner Noah Baumbach. 

Film sleduje príbeh Barbie, ktorá opustí svoj fantazijný ružový svet, do ktorého preniknú problémy z toho skutočného. To všetko je zachytené prostredníctvom komediálneho komentára, ktorý podtrháva desaťročia pretrvávajúci kultúrny význam týchto bábik, píše AFP.

Čo je Barbiecore trend?

Stelesnením módneho trendu zvaného Barbiecore nie je nič iné než ružová farba. Ide o jemný ružový odtieň či žiarivý fuksiový tón a tisíce zladených súprav, množstvo doplnkov, oslnivých ozdôb a hravých vzorov, vysvetľuje CNN.

"Barbiecore je pre mňa predovšetkým o zábave s potlačami, textúrami, doplnkami, ide o to nebáť sa monochromatického vzhľadu a jasných farieb," opisuje stylista Maher Jridi, ktorý často spolupracuje napríklad s americkou raperkou Nicki Minajovou.

Anketa

Kúpili by ste si ružový kúsok z kolekcie Barbie?

Nie
- %
Áno
- %
Neviem
- %
Už mám jeden doma
- %
Celkovo hlasov: 100

Odfotiť, odpromovať a zahodiť

Priživiť sa na filme sa rozhodlo mnoho módnych značiek, ktoré prišli s ružovými doplnkami či celými kolekciami oblečenia s potlačou Barbie, píše HappyEcoNews. Medzi ne patria napríklad Forever 21, Zara, Primark, ASOS, Boohoo a iné, ktoré sú známe ako reťazce s rýchlou módou (pozn. red. - značka vyrába nadmieru veľa oblečenia a často prichádza s novými kolekciami), navrhli oficiálne kapsulové kolekcie Barbie. 

Beauty značka NYX Cosmetics vydala mejkapovú súpravu inšpirovanú bábikou Barbie a Burger King v Brazílii dokonca vyrobil ružovú BBQ omáčku.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok