Cyprus je kvôli lesným požiarom v pohotovosti, na Sardínii sa situácia zlepšila

ta3 ČTK
7.8.2023 15:01

Cyprus je kvôli obavám z šírenia lesných požiarov v pohotovosti. Plamene zasiahli okolie mesta Limasol, druhého najväčšieho na ostrove, uviedla agentúra AFP. Situácia sa zlepšila na talianskom ostrove Sardínia, kde požiare cez víkend zasiahli stovky hektárov územia a spôsobili výpadky v dodávkach vody. Na Cyprus poslalo tri hasiace lietadlá Grécko, ktoré sa stále stretáva s požiarom pri Olympe.

Cyprus je kvôli lesným požiarom v pohotovosti, na Sardínii sa situácia zlepšila
TASR/AP

Pri cyperskom Limasole sa v piatok rozhorel rozsiahly lesný požiar, ktorý hasia stovky hasičov a dobrovoľníkov. Snaží sa udržať oheň mimo obytnej zóny. V pondelok dopoludnia bol oheň vo veľkej miere pod kontrolou, úrady sa však obávajú silného vetra, ktorý sa v oblasti očakával od popoludnia. "Všetky cyperské vládne zložky sú v pohotovosti," uviedla ministerka spravodlivosti Anna Kukkidesová Prokopiuová.

Cyprus požiadal o pomoc prostredníctvom mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany. Blízke Grécko vyslalo na Cyprus tri hasiace lietadlá Canadair, Jordánsko vyslalo tri vrtuľníky. Oheň zatiaľ zničil územie o veľkosť 7,5 až desať kilometrov štvorcových. Samotné Grécko stále zasahuje proti rozsiahlemu požiaru na Olympe, zatiaľ čo požiar v severnom regióne Rodopi sa podarilo dostať pod kontrolu. Na utorok platí druhá najvyššia výstraha pred požiarmi v deviatich gréckych regiónoch z trinástich.

Všetky požiare na Sardínii sa podarilo uhasiť alebo dostať pod kontrolu, vyhlásil úradník Sardínie pre ochranu prírody Marco Porcu. Cez víkend si požiare vynútili evakuáciu šesť stoviek ľudí a zničili stovky hektárov. Oheň podľa serveru Rainews zničil aj polia a skleníky. Úrady oznámili, že niektoré požiare boli založené úmyselne. V obci Posada a v okolitej oblasti Barónie bolo podľa médií vyše 20-tisíc ľudí bez dodávok vody.

Na novú vlnu horúčav sa pripravuje Španielsko, kde tento týždeň na mnohých miestach podľa meteorológov teploty vystúpia na 40 stupňov Celzia aj viac. Vrchol by vlna horúčav mala dosiahnuť v strede. Katalánski hasiči oznámili, že majú pod kontrolou lesný požiar pri obci Portbou na hranici s Francúzskom, kde ľahlo popolom cez 570 hektárov a bolo tam nutné evakuovať na 150 ľudí. Bez prúdu zostalo v oblasti asi 4000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok