Zdravšia je varená: Tieto druhy zeleniny získajú viac vitamínov, ak ich tepelne spracujete

TA3/zm
19.8.2023 10:00

Hovorí sa, že najlepšia a najzdravšie zelenina je tá čerstvá. Zdá sa však, že to neplatí o každom druhu.

Zdravšia je varená: Tieto druhy zeleniny získajú viac vitamínov, ak ich tepelne spracujete
Pexels

Tepelne spracovaná zelenina všeobecne stráca časť zo svojich vitamínov a minerálov, existujú však aj výnimky, ktorým varenie jednoznačne prospieva.

Kapusta

Kapusta obsahuje látky, ktoré znižujú cholesterol, a to platí, či je surová alebo varená. Počas varenia však dochádza k znásobeniu vitamínov, takže zdravšia je rozhodne varená, respektíve dusená kapusta.

Mrkva

Počas tepelnej úpravy obľúbenej mrkvy sa znásobí množstvo kartenoidov, ktoré pôsobia na telo ako účinné antioxidanty. Takže hoci ju nemusíte zo stravy vylúčiť v surovom stave, rozhodne si ju čo najčastejšie doprajte aj varenú, napríklad vo vývare.

Špenát

Špenátové listy si v posledných rokoch získali obrovskú popularitu nielen v podobe šalátov, ale aj ako ingrediencia do smoothie. Menej populárne jedlá sú však prívarok alebo polievka, ktoré sú cenným zdrojom vitamínov. Dokonca väčším než špenát v čerstvej podobe. Vápnik horčík, železo – to všetko sa pri tepelnej úprave v špenáte znásobí, vápnik dokonca až trikrát!

Paradajky

Práve v tomto období nie je nič lepšie ako čerstvá paradajka odtrhnutá zo záhradky. Chutí znamenite a s kupovanou zeleninou sa nedá ani porovnať. Ale aj toto je druh, ktorý sa oplatí tepelne upraviť. Obsah lykopénu sa totiž znásobí a je to cenná prevencia proti rakovine. Kým sú paradajky surové, respektíve čerstvé, len ťažko ho vie naše telo spracovať.

Témy: jedlo zelenina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok