Baktérie vo vlasoch: Pozor na gumičky aj fén, inak si koledujete o problém

TA3/zm
18.8.2023 16:00

Baktérie sú všade okolo nás, niektoré sú dokonca prospešné. Ale tie, ktoré si môžete zaniesť na vlasy, medzi ne určite nepatria.

Baktérie vo vlasoch: Pozor na gumičky aj fén, inak si koledujete o problém
Free

Väčšina žien si vlasy neumýva denne, takže v nich baktérie dokážu bez problémov prežiť. A v lete, keď sa pod hustou hrivou najviac potíme, si treba dať obzvlášť pozor, napríklad aj na gumičky či fén.

Hrebene a kefy

Samozrejmosťou je, že tak ako sa majú pravidelne čistiť napríklad kozmetické štetce, mali by ste aspoň raz za mesiac venovať pozornosť aj hrebeňom a kefám na vlasy. Nielen ich zbaviť nánosov vypadnutých vlasov, ale aj poriadne vyumývať a vydezinfikovať. Baktérie sa do vlasov však dostávajú aj inými spôsobmi.

Čistenie fénu

Niekto vytiahne fén raz za rok, pretože uprednostňuje prirodzené schnutie vlasov, no druhá skupinka žien vyťahuje tento spotrebič prakticky denne, pretože ho používa na úpravu účesu. Definovať, ako často by sa mal čistiť fén je preto individuálne, v závislosti od toho, ako často ho vyťahujete zo skrinky. Podstatná informácia je však už len to, že sa vôbec má tento prístroj čistiť, čo nevie 99% žien.

Na vlasy väčšina žien aplikuje rôzne stylingové prípravky a tie sa na hlavici fénu zachytávajú. Niekedy je vidieť povlak, ale zvyčajne si ani nevšimnete, že sú na féne nánosy tužidla či termo sprejov a podobných prípravkov. Skombinujte si to s faktom, že fén poskytuje teplo a kúpeľňa zas vlhko a zvyčajne tmavo. To je ideálne prostredie pre baktérie.

Pranie gumičiek

Ak máte dlhšie vlasy, iste viete, že okrem samotných vlasov sa nám, ženám povaľujú gumičky kade-tade. Na nočnom stolíku, inokedy v kabelke, na zápästí. Skrátka žijú si svoj vlastný život a pritom na seba naberajú jednu baktériu za druhou. Aj zo samotných vlasov gumičky naberajú špinu. Jednak sa nám vlasy mastia, sú na nich zvyšky vlasovej pokožky, ale najmä používame rôzne stylingové prípravky. Podľa odborníkov je práve tento typ baktérii o to nebezpečnejší, že si denne rukami prehrabneme vlasy mnohokrát a následne si chytáme tvár. Takže za zhoršenou pleťou môže byť aj obyčajná gumička.

Témy: Krása vlasy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok