Chlad im nesvedčí: Tieto potraviny by sa mali mrazničke radšej vyhnúť

TA3/zm
18.8.2023 08:00

Mrazenie je skvelý spôsob, ako zachovať potraviny dlhšie čerstvé. Nie všetkým však chlad svedčí a mohli by sa znehodnotiť.

Chlad im nesvedčí: Tieto potraviny by sa mali mrazničke radšej vyhnúť
Freepik

Zamrazujete zvyšky jedla alebo dávate do ľadu potraviny nakúpené vo veľkom v akcii? Pozor, nie vždy je to dobrý nápad.

Cestoviny

Neuvarené cestoviny skladuje v dózach, ale tie uvarené? Ak ste ich nespotrebovali a zvažujete, že počkajú na horšie časy v mraziacom boxe, rovno na to zabudnite. Toto jedlo po rozmrazení stráca chuť a štruktúru, po opätovnom prihriatí by sa na tanieri cestoviny doslova rozpadávali.

Vyprážané jedlá

Prebytky uvareného jedla, ktoré jeme niekoľko dní a už nám skrátka nejdú na chuť, zvykneme častokrát zamrazovať. S mnohými jedlami je to v poriadku, s vyprážanými však nie. Takže žiaden rezeň či už osmažený karfiol vám za skladovanie v mrazničke nepoďakuje. 

Mlieko

Ak nie je mlieko otvorené, vydrží aj mimo chladničky pomerne dlho. A ak ste ho už otvorili, skrátka ho treba spotrebovať, pretože mínusové teploty by mu nijako neprospeli. V chlade sa z mlieka oddelia tukové zložky, ktoré by po rozmrazení plávali na povrchu a zvyšok obsahu by bol len kalná voda. Skrátka nič, čo by ste chceli alebo mali vypiť.

Mäkké syry

Tvrdé syry často končia v mrazničke, no s tými mäkkými to radšej neskúšajte. Hermelín, brie a podobné typy by sa pri nízkych teplotách správali podobne ako mlieko, teda jednotlivé zložky by sa od seba mrazom oddelili.

Hríby

Nazbierané hríby treba usušiť alebo naložiť. Nič iné. Huby sú skrátka háklivá surovina, ktorej nesvedčí mrazenie, ale dokonca ani opätovné zohrievanie. Najbezpečnejšie je konzumovať ich čerstvo tepelne spracované.

Témy: mrazenie jedlo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok