Pegan diéta kombinuje protiklady v strave: Vážiť nič nemusíte, ale pripravte si hrnčeky

TA3/zm
17.8.2023 08:00

Názov tejto diéty vznikol z dvoch iných známych redukčných programov. Kombinovanie princípov rôznych diét je veľkým hitom, keďže prináša neprehliadnuteľné výsledky na váhe. Pegan stravovanie však nezvládne každý.

Pegan diéta kombinuje protiklady v strave: Vážiť nič nemusíte, ale pripravte si hrnčeky
Freepik

Názov pegan vznikol spojením slov paleo a vegan. Na prvý pohľad dve protichodné diéty, ale na počudovanie ich spojenie funguje.

Spojenie protikladov

Paleo diéta je založená najmä na konzumovaní mäsa. Vegánska strava zas na rastlinných potravinách. Dva protichodné stravovacie smery majú však niečo spoločné. Obe diéty sa snažia vyhýbať spracovaným jedlám a práve tento fakt vytvoril v roku 2014 pegan diétu. Prišli s ňou americkí lekári, takže jej dodržiavanie neohrozuje zdravie.

Pravidlá diéty

Diéta funguje na porciovaní jedál, pričom ideálnou mierkou je šálka. Na každý deň si treba pripraviť 5 šálok zeleniny, 4 šálky uhľohydrátov, 3 porcie bielkovín, 2 hrnčeky zdravých tukov a 1 hrnček mliečnej alternatívy. Objem jedla je potrebné nachystať si deň vopred a rozdeliť na tri hlavné jedlá. Jeden deň v týždni je však povolené zhrešiť, a to nielen v prípade alkoholu, ale aj sladkostí.

Výhody pegan

Okrem očividnej redukcie váhy sľubuje pegan diéta aj optimálnu hladinu cukru v krvi, zníženie cholesterolu, zdravie srdca a hlavne kontrolu nad stravou. Lekári neobmedzujú diétu na nejaký konkrétny čas, dá sa držať dlhodobo a po čase vraj nemusíte nič chystať podľa hrnčekov, pretože už budete mať objem a skladbu jedla v oku. 

Témy: dieťa chudnutie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok