Nezavárajte, ale fermentujte: Kvasenie zeleniny je ľahšie, rýchlejšie a najmä zdravé

TA3/zm
15.8.2023 16:00

Zaváranie je skvelý spôsob, ako uchovať zeleninu či ovocie aj po sezóne. No existuje aj fermentovanie alebo kvasenie. Báť sa ho nemusíte, zvládne ho aj začiatočník.

Nezavárajte, ale fermentujte: Kvasenie zeleniny je ľahšie, rýchlejšie a najmä zdravé
Freepik

Fermentácia sa používala už pred stáročiami, netreba sa jej báť. Zelenina síce nadobudne špecifickú chuť a so zaváraninami sa to veľmi nedá porovnávať, čo sa však porovnať dá je menej času a námahy pri príprave.

Fermentácia

Fermentácia je kvasenie a využíva sa pri konzervovaní zeleniny ako je kapusta, uhorky, paradajky či papriky. Na rozdiel od zavárania, zelenina pri fermentácii neprechádza tepelnou úpravou, vďaka čomu si zachováva oveľa viac živín. Treba ju poriadne nasoliť a natlačiť do nádoby tak, aby do nej neprenikal vzduch.

Žiadne konzervanty

Výhodou fermentácie je, že pri tomto spôsobe sa žiadne nezdravé konzervanty nepoužívajú. Naopak, pri zaváraní áno. Namiesto toho sa používajú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré zelenine dodajú osobitú chuť.

Postup

Najskôr si pripravte zeleninu, ktorú chcete fermentovať. Pokrájajte ju na drobné kúsky alebo nastrúhajte, zmiešajte so soľou a rôznymi bylinkami podľa chuti. Vhodný je napríklad kôpor, bobkový list alebo celé korenie. Na koreniny či bylinky vrstvite zeleninu a stláčajte ju do pripravenej nádoby tak, aby pomedzi ňu prenikalo čo najmenej vzduchu. Zeleninu nechajte stáť na svetlom mieste asi týždeň, potom ju môžete preložiť do menších zaváraninových pohárov a uskladniť. V chladničke vám fermentované potraviny vydržia aj polroka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok