Poplach na celej Ukrajine. Rusko údajne zaútočilo hypersonickými raketami Kinžal

ta3 čtk
5.8.2023 20:17

Ruský raketový útok mieriaci na ukrajinské mesto Záporožie zasiahol továreň firmy Motor Sič, ktorá vyrába motory pre vojenské letectvo. Podľa agentúry AFP o tom informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusi dnes večer zaútočili na Ukrajinu raketami Kinžal a Kalibr, povedal. Na celom ukrajinskom území bol kvôli tomu vyhlásený letecký poplach, ktorý bol neskôr odvolaný.

Niektoré rakety boli zostrelené

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že ruská armáda odpálila nadzvukové strely Kinžal z ruskej Tambovskej oblasti. Odpaly niektorých striel boli podľa ukrajinských vzdušných síl vykonané aj z územia Bieloruska, napísal vo svojej ruskojazyčnej verzii spravodajský server BBC News.

Správa Záporožskej oblasti oznámila, že na jej území boli počuť výbuchy. "Naša krajina sa stala terčom nového útoku ruských rakiet Kinžal a Kalibr. Zasiahli Motor Sič a Chmelnyckú oblasť," uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom prejave. "Niektoré z rakiet boli zostrelené," dodal prezident a poďakoval pritom členom ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Ukrajina prevzala kontrolu nad výrobcom lietadlových a vrtuľníkových motorov Motor Sič a ďalšími štyrmi podnikmi "strategického významu" v novembri minulého roka. Rozhodla tak na základe vojnového stavu. Ústredie firmy sa nachádza v Záporožskej oblasti, ktorá je čiastočne okupovaná ruskými silami.

Šéf oblastnej správy Jurij Malaško povedal, že ruský útok zasiahol oblasť na okraji mesta Záporožie a vyvolal požiar. Chmelnycká oblasť sa nachádza na západe Ukrajiny, stovky kilometrov od frontovej línie, býva ale tiež pravidelne terčom ruských úderov. V oblasti leží veľké ukrajinské vojenské letisko, pripomína agentúra AFP.

Sirény varujúce pred vzdušným útokom sa dnes večer rozozneli na celom území Ukrajiny, uviedol server BBC News. Rakety mierili aj na Poltavskú, Žytomyrskú, Vinnyckú či Kyjevskú oblasť.

Zelenskyj: Ruský útok mieriaci na transfúzne centrum v Kupjansku si vyžiadal obete

Ruská navádzaná bomba dnes večer zničila transfúzne centrum v meste Kupjansk vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti. Na mieste sú mŕtvi a zranení, informoval podľa agentúry Reuters ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podľa ukrajinského prezidenta na mieste vypukol požiar, ktorý likvidujú hasiči. "Tento vojnový zločin vypovedá všetko o ruskej agresii," uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský prezident o niečo skôr tiež informoval o zásahu továrne na výrobu leteckých motorov Motor Sič v Záporoží. Ruské útoky prišli niekoľko hodín po tom, čo ukrajinský dron zasiahol ruský tanker v blízkosti Kerčského prielivu medzi Krymom a Ruskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok