Slovinsko plače. Obrovské záplavy majú byť najhoršou prírodnou katastrofou posledných desaťročí

ta3/TASR
5.8.2023 08:39

Systém pomoci pri katastrofách funguje dobre a všetky záchranné tímy robia všetko, čo je v ich silách.

Slovinsko plače. Obrovské záplavy majú byť najhoršou prírodnou katastrofou posledných desaťročí
AP/Gregor Ravnjak

Slovinský premiér Robert Golob zvolal na sobotu zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady po tom, ako krajinu zasiahli prudké lejaky a následné obrovské záplavy, ktoré vyvolali mimoriadne situácie v celej krajine. Očakáva sa aj mimoriadne zasadnutie vlády.  

Bezpečnosť občanov je na prvom mieste, uviedol Golob v prvej reakcii na aktuálnu situáciu v Slovinsku. 

Systém pomoci pri katastrofách funguje dobre a všetky záchranné tímy robia všetko, čo je v ich silách, aby pomohli tým, ktorých postihla posledná vlna búrok a silných dažďov, dodal premiér, ktorý pre vzniknutú situáciu predčasne ukončil dovolenku. 

Na včerajšej tlačovej konferencii informoval, že zvolal zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady, ktorá bude mať za úlohu koordinovať zásahy všetkých zainteresovaných strán s cieľom maximalizovať efektivitu. 

Po rokovaní bude nasledovať mimoriadne zasadnutie vlády, po ktorom budú predložené zmeny v zákone o obnove po živelných pohromách, ktoré majú urýchliť pomoc obciam. Golob očakáva, že budú schválené už budúci týždeň. 

Slovinsko v piatok postihli prudké lejaky a obrovské záplavy. Voda zatopila budovy, ničila cesty a mosty, pričom zomreli najmenej traja ľudia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok