SASKA odmieta zvýšenie daní. Rezort financií ich obvinenia odmieta

ta3 TASR
4.8.2023 13:56

Dočasne poverená vláda odborníkov má priviesť Slovensko v pokoji do volieb a nezapájať sa do predvolebného súboja návrhmi na vyššie dane. Upozornila na to strana SASKA.

gfhgfh
TASR/Martin Baumann

"Od ministra financií Michala Horvátha očakávame, že zaujme stanovisko k nami predstaveným 96 návrhom na zvýšenie ekonomického rastu. Ten však miesto toho opakovane prichádza s návrhmi, ktoré dane treba zvýšiť. Toto je neprijateľný spôsob, ktorý zasahuje do predvolebnej kampane," vyhlásil predseda SASKY Richard Sulík. Zvýšiť dane dokáže podľa neho každý, Slovensku však pomôže hlavne ekonomický rast.

Liberáli zopakovali, že vyššie dane sú pre nich červenou čiarou. "Ministerstvo financií postupne zverejňuje ďalšie návrhy v medzirezortnom pripomienkovom konaní, ktorými chce zvýšiť daňové príjmy štátu. Najnovšie má ísť o vyššiu spotrebnú daň napríklad na pivo či víno, či takzvanú dorovnávaciu daň pre veľké zahraničné skupiny pôsobiace na Slovensku," upozornil predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič zo SASKY. Tieto návrhy budú podľa neho v konečnom dôsledku znamenať vyššie ceny a zníženie životnej úrovne.

O opatreniach rozhodne budúca vláda

Ministerstvo financií SR eviduje výzvy SASKY, nebude sa však zapájať do predvolebnej kampane. Rezort nemá k dispozícii ich analytický materiál, eviduje iba predvolebnú propagačnú brožúru, respektíve zoznam rôznych viac či menej konkrétnych a nie nutne konsolidačných opatrení.

"Ministerstvo financií každopádne ďakuje poslancom za podnety. Podľa stupňa konkrétnosti a kvantifikovateľnosti ich zohľadní vo svojej práci na balíku možných konsolidačných opatrení," uviedol rezort v reakcii.

Zdôraznil, že k svojim konsolidačným opatreniam pristupuje premyslene, odborne a maximálne citlivo s ohľadom na občana aj verejné financie. "MF SR žiadne zvyšovanie daní nezavádza. Prezentované návrhy treba vnímať ako začiatok verejnej diskusie o možnostiach konsolidácie. MF SR už pred pár týždňami avizovalo, že opatrenia bude zverejňovať postupne, budú rôzneho charakteru a bude ich potrebné vnímať ako celok. Celkovú analýzu možností, ako ozdraviť verejné financie, predstavíme v septembri," avizovalo ministerstvo.

V prípade niektorých diskutovaných návrhov ide podľa MF o transpozíciu európskych smerníc, teda opatrení, ktoré Slovensko zaviesť musí. Tiež ide napríklad o úpravu nesystémových návrhov, ktoré prijal parlament bez odbornej diskusie. Rezort chce túto diskusiu otvoriť s tým, že návrhy prejdú riadnym legislatívnym procesom.

"MF SR pripomína, že o definitívnej podobe týchto opatrení, ako aj o ich prijatí, bude rozhodovať až demokraticky zvolená vláda, ktorá vzíde z parlamentných volieb," dodal rezort financií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok