Riaditeľ Audiovizuálneho fondu končí. Rada ho pre porušenie zákona odvolala

ta3 TASR
4.8.2023 12:20

Rada Audiovizuálneho fondu (AVF) na piatkovom rokovaní odvolala riaditeľa fondu Petra Badača. Dôvodom sú zistenia Dozornej komisie fondu, konštatujúce zo strany riaditeľa porušenia zákona o fonde, s ktorými sa väčšina členov rady stotožnila.

Riaditeľ Audiovizuálneho fondu končí. Rada ho pre porušenie zákona odvolala
TASR - Jaroslav Novák

Dozorná komisia na základe podnetov z externého prostredia verifikovala záležitosti, ktoré sa týkali procesných postupov a dodržiavania zákonných ustanovení i vnútorných smerníc fondu. Komisia po preverení podnetov zhodnotila, že Badač sa voči zákonu previnil pri uzatváraní zmluvy medzi AVF a Slovenským filmovým ústavom, keď mal konať nad rámec svojho poverenia. Porušenia zákona sa mal tiež  dopustiť tým, že nedodržal lehoty pre doručenie návrhu zmluvy o poskytnutie schváleného príspevku žiadateľom. Badačovi takisto vyčítajú porušenie etického kódexu pri prepúšťaní zamestnankyne fondu, dozorná komisia tiež skonštatovala nehospodárne využitie prostriedkov fondu počas Badačovej pracovnej cesty.

Disharmónia v komunikácii

Väčšina členov rady v hlasovaní konštatovala porušenie zákona a Badača odvolala. V diskusii k bodu však členovia priznali disharmóniu v komunikácii medzi riaditeľom a radou, rovnako i medzi samotnými členmi rady.

Badač uviedol, že je pripravený akceptovať dôsledky rozhodnutia dozornej komisie. So závermi dozorného orgánu však nesúhlasí. "Považujeme ich za nedostatočne odôvodnené a chybné. Kontrolu považujem za účelovo vedenú," uviedol Badač.

Možné účelové konanie

V obsiahlom dokumente, ktorý prezentoval aj prostredníctvom videomosta na rokovaní rady, rozporoval jednotlivé závery dozornej komisie. Upozornil napríklad, že závery o nedodržaní zákona v prípade predloženia návrhov zmlúv žiadateľom nezohľadnili skutočnosť o nevyhnutnom preverení problému splatnosti záväzkov fondu a druhotnej platobnej neschopnosti, ktorá vznikla pred jeho nástupom do funkcie. "Navyše, k nedodržaniu lehoty zaslania návrhu zmluvy žiadateľovi dochádzalo aj v minulosti, bez intervencií dozornej komisie," upozornil Badač, narážajúc na možné účelové konanie.

Za iniciatívou, smerujúcou k jeho odvolaniu, vidí aj animozitu časti Rady AVF voči svojej osobe, prejavujúcu sa v napätej komunikácii a nesúlade pri stanovení priorít fondu. V súvislosti s fungovaním a finančným nastavením AVF sa Badač chce obrátiť na Najvyšší kontrolný úrad. Badača zvolila rada za riaditeľa 18. januára 2023 na základe verejného vypočutia kandidátov. AVF je verejnoprávna inštitúcia na podporu a rozvoj audiovizuálnej kultúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok