Chce verdikt pri voľbách, nie na súde. Kandiduje Trump na prezidenta, aby sa vyhol väzeniu?

ta3 ČTK
4.8.2023 11:47

Nedá sa odhadnúť, nakoľko sa bývalý americký prezident Donald Trump skutočne obáva, že by mohol skončiť vo väzení za niektorý z trestných činov, z ktorých bol obžalovaný, píše spravodajský web BBC. Sám Trump tvrdí, že by v dôsledku "ľavicových honov na čarodejnice" mohol byť odsúdený na 561 rokov za mrežami.

Chce verdikt pri voľbách, nie na súde. Kandiduje Trump na prezidenta, aby sa vyhol väzeniu?
TASR/AP

To je možno prehnané, ale ak by bol odsúdený aspoň v jednom z troch prípadov, ktorým čelí, vo väzení by sa ocitnúť mohol. Zatiaľ čo Trump pred súdmi takmer nehovorí, okrem nich slovami nešetrí a usiluje sa o priazeň verejnosti, o rozsudok vynesený desiatkami miliónov voličov, nie 12-člennou porotou. Chce verdikt pri volebných urnách, nie na súde.

Bývalý kongresman Will Hurd bol minulý týždeň na republikánskej slávnostnej večeri v Iowe vypískaný, keď povedal, že jediný dôvod, prečo sa Trump opäť uchádza o Biely dom, je, aby sa vyhol väzeniu. Či sa Hurd úplne mýli, je však otázkou, píše BBC.

Exprezident už do svojej volebnej kampane právne problémy, s ktorými zápasí, silne zakomponoval. V prejavoch k svojim priaznivcom tvrdí, že je stíhaný, pretože sa jeho zvolenie obáva establishment alebo "hlboký štát". Podľa tejto konšpiračnej teórie "hlboký štát" (anglicky deep state) predstavuje tajnú sieť členov federálnej vlády a tajných služieb, ktorá spolupracuje s vysoko postavenými subjektmi a jedincami v oblastiach financií a priemyslu s cieľom ovplyvňovať smerovanie krajiny.

Použil najmenej 40 miliónov dolárov

Trump tiež rozosiela e-maily s prosbami o príspevky, v ktorých píše: "Ak tieto nezákonné prenasledovania uspejú, ak im bude dovolené podpáliť zákon, tak sa to u mňa nezastaví. Ich zovretie okolo Vás bude ešte tesnejšie". Na zaplatenie svojich právnych výdavkov už použil najmenej 40 miliónov dolárov z darov pre jeho kampaň.

Exprezident dal jasne najavo, že žiadny rozsudok ani trest nezastavia jeho kampaň a že by v boji o Biely dom pokračoval aj z väzenia. Tiež naznačil, že v prípade svojho zvolenia využije právomoc prezidentského úradu, aby buď zrušil akékoľvek prebiehajúce trestné stíhanie, alebo sa sám omilostnil. Trumpova snaha uniknúť stíhaniu kandidatúrou na prezidenta sa však čoskoro môže stať z pohľadu plánovania nočnou morou.

Trump už ohlásil na budúci týždeň predvolebnú akciu v New Hampshire, čo je ďaleko od súdneho pojednávania, ktoré sa uskutoční o dva dni neskôr na Floride. Osobne sa však exprezident na súd nebude musieť dostaviť, aby si vypočul dodatočné obvinenia v kauze tajných dokumentov, ktoré si odniesol z Bieleho domu. 

Naopak až začnú súdne procesy - v marci v New Yorku, v máji na Floride a v doposiaľ nestanovenom termíne vo Washingtone, bude Trumpova osobná účasť nutná. Aj pre niekoho, kto má k dispozícii súkromné lietadlo, bude náročné účasť na súde s prezidentskou kampaňou skĺbiť.

Čím viac obvinení, tým väčšia popularita

Každé obvinenie voči Trumpovi zvýšilo jeho obľubu v prieskumoch. Situácia sa však môže otočiť po primárkach, kedy by už nesúperil s ďalšími republikánmi, ale s demokratickým prezidentom Joeom Bidenom. Každodenné zábery od súdu by tiež mohli zamiešať kartami. Napriek tomu je to ale podľa BBC Trump, kto určuje, kam sa bude debata uberať a robí z toho niečo, čo sa točí iba okolo neho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok