FOTO: Peter Káčer o podujatí Káčer na bicykli: Nie je to o mne, ale o tých, ktorí potrebujú pomoc

ta3/Patrik Mindžák
7.8.2023 12:42

V sobotu 5. augusta sa skončil desiaty ročník charitatívneho podujatia Káčer na bicykli. Keďže išlo o jubileum akcie, namiesto štandardným siedmim sa pomáhalo až desiatim jednotlivcom či rodinám. Nadácia ta3 za daný čas už stihla pomôcť viac ako 700 rodinám a vyzbierali sa takmer dva milióny eur. Počas piatej etapy vo Zvolene bola ta3 pri tom, rozprávali sme sa s organizátormi, stálicami, ale aj s Ivanou Iždinskou, ktorej vnuk Martinko trpí Downovým syndrómom.

FOTO: Peter Káčer o podujatí Káčer na bicykli: Nie je to o mne, ale o tých, ktorí potrebujú pomoc
ta3/Laura Kamody

Hlavná postava akcie

Dekáda pomoci znamenala zavŕšenie solidarity, vďaka ktorej sa zmenili stovky životov k lepšiemu. Nadácia ta3 organizuje charitatívne podujatie Káčer na Bicykli už desať rokov. Hlavnou postavou je Peter Káčer, ktorý trpí detskou mozgovou obrnou, v súčasnosti ho však trápia aj iné zdravotné ťažkosti.

Napriek tomu je stále inšpiráciou pre mnohých, ktorí na jeho príklade sledujú, ako sa dá bojovať proti nepriazni osudu. Vďaka podpore rodičov, svojej nezlomnej vôli a silnej povahe sa zaradil do bežného života, stal sa nielen samostatným človekom, ale aj úspešnou a rešpektovanou osobnosťou. Vyštudoval Fakultu manažmentu na Univerzite Komenského v Bratislave.

Jeho vášňou je bicyklovanie – na špeciálne upravenom trojkolesovom bicykli. Je to jeho záľuba, práca aj poznávacie znamenie. Šport mu umožňuje nielen stabilizovať jeho zdravotný stav, ale je aj prostriedkom na šírenie myšlienok charity a pomoci iným.

Pre ta3 po piatej etape povedal, že najväčšou odmenou pre neho, ale aj pre organizátorov je to, že každým rokom tam prichádza stále viac a viac ľudí. Za najväčší problém považuje výber tých, ktorým sa má pomôcť. "Chodia stovky žiadostí, všetci potrebujú pomoc. Každý príbeh je originálny. Peniaze, ktoré sa vyzbierajú, pomôžu desiatim rodinám, ale aj ďalším, ktorí sa obrátili na Nadáciu ta3." Na pravú mieru uviedol, že to nie je to o ňom či o bicyklovaní - je to o pomoci ľuďom, ktorí to fakt potrebujú.

Nie je si ešte istý, či sa podujatia zúčastní aj o rok. "O jedenástom ročníku ešte nerozprávam, lebo treba so cťou dokončiť ten desiaty (pozn red: rozhovor prebiehal počas piatej etapy zo siedmich). Záležať to bude aj od môjho zdravotného stavu. Rodičia ma vždy učili, že treba bojovať s tým, čo je, aby sa človek o seba vedel postarať sám a vytvoriť si okolo seba taký okruh ľudí, ktorí mu vedia pomôcť. Ja taký okruh mám, keby nebolo ich, nebol by ani Káčer na bicykli," skonštatoval.

Pomoc Martinkovi

Z vyzbieraných financií sa pomáha najmä pri platení rôznych rehabilitácií, kúpe zdravotníckych pomôcok či stavaní bezbariérových prístupov. Pomoc je najmä pre ľudí so zápalom mozgových blán, detskou mozgovou obrnou či pohybovým obmedzením.

Na piatej etape sa zúčastnila aj Ivana Iždinská spolu so synom a vnukom. Práve päťročný Martinko trpí Downovým syndrómom, krátko po pôrode stratil mamu. Do Nadácie ta3 sa prihlásili pre to, lebo potrebujú peniaze na jeho liečebný pobyt. O podujatí sa dozvedeli priamo od Káčera v rôznych zdravotníckych centrách. "Chceme, aby Martinko chodil."

 Podujatie sa celej rodine páčilo, vraveli, že ide o veľkú pomoc. "Vie to porovnať len ten, čo to naozaj potrebuje. Nikdy som neverila, že ľudia môžu byť takí dobrí, klobúk dole, pomáha každý, ako len môže. Za všetko veľmi pekne ďakujem. Zaslúžia si moju pochvalu a vďaku," dodala Iždinská.

Neopakovateľné zážitky

Akcie sa zúčastnili aj rôzne stálice, tento ročník nebol ich prvý ani posledný. Ide o zamestnancov ta3, ale aj ľudí, ktorí si obľúbili toto podujatie. Moderátor Jozef Dúbravský povedal, že si nevedie štatistiku, koľkokrát už bol na Káčerovi na bicykli.

"Peťo mi však vravel, že som vraj nevynechal ani jeden z desiatich ročníkov, čo je pre mňa milé prekvapenie," priblížil s tým, že sa mu páči rozmer akcie. Nie je to len o tom, že prídem na nejaký koncert alebo niekomu pošlem peniaze. Tu je to o tom, že ľudia absolvujú niečo na bicykloch, zúčastnia sa a už tým prejavia účasť na podujatí. Pokiaľ si verejnosť dohľadá ľudí, ktorým sa peniaze venujú, tak sami prídu na to, že je fajn zúčastniť sa tejto akcie. Je to síce športový výkon, ale nie vrcholový. Z môjho pohľadu to je spoločenská udalosť. Ľudí to môže nadchnúť a o rok prídu sami."

Počas našej ankety sme sa spytovali verejnosti, ako vnímajú Káčera na bicykli, prípadne, či sa ho už niekedy zúčastnili. Pán zo Zvolena pre ta3 povedal, že ide o jeho piaty ročník Káčera na bicykli. "Podujatie sa mi veľmi páči, Peťovi veľmi fandím, lebo to, čo dokáže, je to, čo ma na tom priťahuje. Káčer na bicykli pre mňa znamená to isté, čo aj pre Peťa - pomáhať netreba len deťom, ktoré sú v ťažkej životnej situácii, ale aj dospelým, lebo prechodom do dospelosti sa problémy nestratia, zvyčajne sa aj znásobia."

Za výnimočnosť podujatia považuje to, že o podobnej akcii nikdy nepočul. "Kto má možnosť a chuť pridať sa, tak nemusí váhať, pretože zážitky zo spoločných jázd sú neopakovateľné," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok