Severná Kórea potvrdila, že drží amerického vojaka vo väzbe, uviedla misia OSN

ta3 ČTK
3.8.2023 10:26

Severná Kórea prvýkrát zareagovala na žiadosti o informácie o americkom vojakovi Travisovi Kingovi, ktorý v júli utiekol cez hranicu z Južnej Kórey. Podľa spravodajskej spoločnosti BBC to uviedlo regionálne veliteľstvo OSN. Severokórejčania potvrdili, že majú Kinga vo väzbe, medzinárodná misia neuviedla podrobnosti.

Dvadsaťtriročný King sa do KĽDR dostal 18. júla, keď sa odpojil od exkurzie v pohraničnej dedine Pchanmundžom v prísne stráženom demilitarizovanom pásme. Prečo sa do Severnej Kórey vydal, nie je celkom jasné. Washington následne uvádzal, že sa snaží rôznymi spôsobmi získať o utečencovi informácie, okrem iného cez kanály OSN.

Sú pripravení rokovať?

Medzinárodná misia vedená Spojenými štátmi minulý týždeň uviedla, že s Pchjongjangom o veci začala rokovať. Detaily o prvom vyjadrení KĽDR neoznámila, "v snahe neovplyvniť naše úsilie dostať ho (Kinga) domov". Podľa BBC odpoveď naznačuje, že Severokórejčania by mohli byť pripravení začať rokovania.

O reakcii na žiadosti o informácie už v utorok informoval Pentagón bez toho, aby poskytol akékoľvek podrobnosti. "Môžem potvrdiť, že KĽDR odpovedala veliteľstvu OSN, ale nemôžem informovať o žiadnom výraznejšom pokroku," povedal hovorca amerického ministerstva obrany Patrick Ryder.

King bol v americkej armáde od roku 2021 a ako špecialista na prieskum bol nasadený pri americkej jednotke v Južnej Kórei. Tam sa však dostal do problémov a čelil dvojnásobnému obvineniu z napadnutia, v iba prípade nakoniec priznal vinu a strávil takmer dva mesiace vo väzení. 

Po nedávnom prepustení sa mal vrátiť do vlasti na základňu Fort Bliss v Texase, kde ho podľa neoficiálnych informácií malo čakať disciplinárne konanie a možné prepustenie zo služby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok