Ruská invázia ovplyvnila pôrodnosť Ukrajiny. V krajine sa rodí menej detí

ta3/The Guardian, Alžbeta Múcsková
2.8.2023 16:22

V roku 2023 sa v Ukrajine priemerne narodilo 16-tisíc detí mesačne. Pred ruskou inváziou to bolo až 23-tisíc za mesiac.

Ruská invázia ovplyvnila pôrodnosť Ukrajiny. V krajine sa rodí menej detí
TASR/AP

Podľa nových údajov klesla pôrodnosť na Ukrajine od začiatku vojny o 28 percent. V prvých šiestich mesiacoch tohto roka sa v krajine narodilo o 38 324 detí menej, než v roku 2021, teda pred vypuknutím vojny, píše The Guardian.

Zatiaľ čo pôrodnosť od roku 2015 klesá o 7 percent ročne, podľa ukrajinskej spoločnosti na analýzu dát OpenDataBot je pokles od roku 2021 do roku 2023 najväčší za posledných viac ako 30 rokov, teda od roku 1991, keď Ukrajina získala nezávislosť. Ďalší prudký pokles zaznamenala v roku 2015, po ruskej anexii Krymu.

Nízka pôrodnosť

Tento rok sa v Ukrajine narodilo v priemere 16-tisíc detí mesačne. Pred ruskou inváziou to bolo až 23-tisíc. Už pred vojnou OSN očakávala, že ukrajinská populácia do roku 2050 klesne o 50 percent . "Ukrajina mala jednu z najnižších pôrodností na planéte. A potom vypukla vojna," povedala v marci tohto roku pre NPR profesorka demografie na University of Southampton Brienna Perelli-Harris, ktorá študuje mieru pôrodnosti na Ukrajine.

Podľa údajov vysokého komisára OSN pre utečencov od februára 2022, keď Rusko spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, odišlo z nej približne šesť miliónov utečencov.

"Keď Ukrajinci pocítia a uvidia väčšiu stabilitu; keď budú cítiť väčšiu ochranu, budú mať túžbu mať viac detí," povedal pre NPR lekár, ktorý pomáha prevádzkovať pôrodnicu v západnom Kyjeve.

Bojujú o dva životy naraz

Jedným z definujúcich obrazov vojny je Mariana Vishegirskaya, ktorá bola vo vysokom štádiu tehotenstva, keď Rusko bombardovalo pôrodnicu v Mariupole. Krvácajúca po tom kráčala dolu schodmi. Ďalšia žena sa zranenila počas bombového útoku a zomrela krátko po tom, čo jej dieťa priviedli na svet bez známok života cisárskym rezom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok