Evakuačná operácia sa začala. Vo Francúzsku pristál prvý let z Nigeru

ta3 TASR
2.8.2023 10:30

Prvý evakuačný let z Nigeru, na ktorého palube boli zväčša občania Francúzska a ďalších európskych krajín, pristál v noci na stredu na letisku v Paríži. Informovala o tom agentúra AFP.

Na palube Airbusu A330 bolo 262 pasažierov vrátanie niekoľkých malých detí, uviedla francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová. Lietadlo pristálo na letisku Charlesa de Gaullea krátko po 01.30 h. Okrem Európanov dopravilo aj niekoľko Nigerčanov, Portugalcov, Belgičanov, Etiópčanov a Libanončanov.

Naplánovaný je aj prílet druhého lietadla s občanmi Francúzska, Nigeru, Nemecka, Belgicka, Kanady, USA, Rakúska a Indie. Celkovo sa majú v rámci evakuačnej operácie, ktorá sa má skončiť v stredu napoludnie, uskutočniť štyri lety.

Zajatie prezidenta

Paríž oznámil evakuáciu obyvateľov z Nigeru približne týždeň po tom, čo prezidentská stráž zajala demokraticky zvolenú hlavu štátu Mohameda Bazouma. Išlo o jedného z posledných prozápadne orientovaných lídrov v africkom regióne Sahel, ktorý sužujú útoky džihádistov.

Niger sa stal po susedných krajinách Mali a Burkina Faso treťou krajinou Sahelu, ktorou otriasol vojenský prevrat.  Zvrhnutie zvolených prezidentov v týchto bývalých francúzskych kolóniách sprevádzali protifrancúzske a proruské demonštrácie. Francúzsko uviedlo, že svojich občanov z Nigeru evakuuje v dôsledku nepokojov, ktoré po prevrate vypukli pri francúzskom veľvyslanectve v Niamey.

Šéfovia armád členských krajín Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) budú od stredy do piatku rokovať o situácii v Nigeri v nigérijskej metropole Abuja. Delegácia tohto regionálneho bloku vedená bývalým nigérijským prezidentom Abdulsalamim Abubakarom by v stredu mala navštíviť Niger.Nigerská junta v utorok oznámila, že opätovne otvára hranice s piatimi susednými krajinami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok