Rusi opäť útočili na ukrajinské prístavy a obilie. Sú to teroristi, reagoval Zelenskyj

ta3 ČTK
2.8.2023 09:49

Ruské drony v stredu v skorých hodinách opäť napadli a poškodili prístav a sklady obilia v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny, informovali tlačové agentúry s odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov.

Rusi opäť útočili na ukrajinské prístavy a obilie. Sú to teroristi, reagoval Zelenskyj
TASR/AP

Doteraz neboli hlásené žiadne obete, uviedol na telegrame šéf oblastnej správy Oleh Kiper, podľa ktorého v dôsledku náletu vypukli požiare v prístavných zariadeniach. Vážne škody drony podľa zdroja agentúry Reuters napáchali aj v ukrajinskom prístave Izmajil na Dunaji pri hraniciach s Rumunskom. 

Svet musí reagovať, povedal Zelenskyj

"Ruskí teroristi znovu zaútočili na prístavy, obilie a globálnu potravinovú bezpečnosť," napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Svet musí reagovať" na ničenie prístavov, apeloval. 

Rusko vystupňovalo útoky na ukrajinskú poľnohospodársku a prístavnú infraštruktúru potom, čo Moskva v polovici júla odmietla súhlasiť s ďalším predĺžením dohody umožňujúcej vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov, ktorú sa pred rokom podarilo vyjednať za sprostredkovanie Turecka a OSN. Dohoda umožnila zmierniť globálnu potravinovú krízu.

Rusko odstúpenie od obilnej dohody vysvetľuje tým, že neboli splnené jeho požiadavky ohľadom zmiernenia sankcií na vývoz ruského obilia a hnojív. Moskva varovala, že lode plávajúce do ukrajinských prístavov sa môžu stať vojenskými cieľmi. 

Vývoz poklesol o 40 percent

Kvôli zrúteniu obilnej dohody ukrajinský vývoz obilia v júli poklesol o 40 percent oproti júnu, dodal Reuters s odvolaním sa na analytikov. Ukrajinské letectvo tvrdí, že počas noci protivzdušná obrana zostrelila 23 ruských dronov iránskej výroby Šáhid, väčšinu pri Kyjeve a Odese.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok