NASA spravila amatérsku chybu. Kvôli chybnému povelu stratila kontakt so sondou Voyager 2

ta3 ČTK
1.8.2023 14:46

Americký úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa snaží zachytiť signál sondy Voyager 2, s ktorou pred viac ako týždňom stratil kontakt. Loď vzdialená miliardy kilometrov od Zeme je bez spojenia od chvíle, čo riadiace centrum omylom vyslalo chybný príkaz, napísal denník The Guardian.

NASA spravila amatérsku chybu. Kvôli chybnému povelu stratila kontakt so sondou Voyager 2
TASR/AP

Anténa sondy sa tým posunula iba o dve percentá, to ale stačilo na prerušenie komunikácie. NASA v pondelok uviedla, že po akomkoľvek signále teraz pátra jej obrovská anténa v austrálskej Canberre. Voyager 2 sa teraz nachádza vo vzdialenosti 19 miliárd kilometrov od Zeme a trvá viac ako 18 hodín, kým signál dorazí k Zemi.

Ak nebudú úspešní, budú musieť počkať do októbra

O nadviazanie kontaktu sa teraz snaží aj Laboratórium tryskového pohonu (JPL) NASA, ktoré riadi misiu Voyager. V nadchádzajúcom týždni budú tamojší odborníci naslepo vysielať správny príkaz v nádeji, že sa im podarí sondu zasiahnuť. Pokiaľ nebudú experti úspešní, bude NASA musieť počkať do októbra na automatický reštart systémov, ktorý by podľa úradu mal obnoviť komunikáciu.

Odštartovala v roku 1977

Sonda Voyager 2 odštartovala z Floridy v roku 1977 s cieľom preskúmať Slnečnú sústavu a najmä Jupiter, Saturn, Urán a Neptún. Do medzihviezdneho priestoru vstúpila v roku 2018. 

Len niekoľko týždňov pred ňou NASA vyslala do vesmíru Voyager 1, ktorý je od Zeme 24 miliárd kilometrov, a je teda najvzdialenejším človekom vytvoreným objektom od našej planéty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok