Okolo tunela Višňové sa objavujú ďalší kostlivci. Nevyplatení subdodávatelia prišli s dôkazom

ta3
31.7.2023 19:54

Okolo tunela Višňové sa objavujú ďalší kostlivci. Firmy, ktoré čakajú už vyše roka na svoje peniaze narazili na zvláštne praktiky na stavbe. Dostali sa totiž k citlivej internej komunikácii. Teraz majú pochybnosti, nakoľko sú stavebné denníky pravdivé. Tie spochybňoval aj skrachovaný Tubau. Diaľničiari - Skanska a Porr mlčia.

O údajnom falšovaní stavebných denníkov nahlas hovoril Tubau s Cestnými stavbami už pred rokom. Išlo vraj hlavne o prestoje na ktorých skrachované firmy mesačne prichádzali o jeden a pol milióna eur. Teraz prišli nevyplatení subdodávatelia s dôkazom v podobe emailov.

"Oni prikazujú a zakazujú aby došlo k eliminácii nevhodných zápisov. Toto je tam uvedené, Porr a Skanska sa dohadujú na tom, ako eliminovať nevhodné zápisy, my tomu nerozumieme," tvrdí Jozef Stronček, konzultant JHS Slovakia.

Martin Píry, expert na stavebné právo tvrdí: "Poškodzujúci zápis zákon ako taký nepozná. Samozrejme, rôzne strany, ktoré v rámci realizácie stavebných prác existujú a reálne fungujú môžu dať kritické zápisy do stavebného denníka a vytýkať vady alebo vytýkať niektoré iné okolnosti, ktoré môžu mať vplyv na finálnu verziu stavby, či už z hľadiska kvality, alebo časového režimu dodania stavebných prác."

V emailoch, ktoré poslal projektový manažér spoločnosti Skanska sú pokyny k eliminácii poškodzujúcich zápisov, mimo iného sú uvedené aj spomínané prestoje. Stavebné denníky preto stiahli do kancelárie k stavbyvedúcemu z Porru.

"Oni sa zjavne dohodli na spôsobe, ako zakázať ostatným spoločnostiam nevpisovať negatívne akékoľvek zápisy, ktoré by mohli sa dostať potom k NDS a NDSka by si mohla potom uplatňovať nárok na zmluvné pokuty," hovorí Stronček.

Diaľničiari sa od začiatku stavajú k problému v úlohe mediátora. Lenže na výstavbu majú aj priamy vplyv z pozície stavebného dozoru. Dokumentáciu preto odovzdali šéfovi NDS-ky na kontrolnom dni.

Gordický uzol Višňové budú musieť zrejme preťať až policajti a súdy. Padlo totiž niekoľko trestných oznámení a aj žalôb.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok