Finančná kobra ožila. Daniari riešia podvody za milióny eur

ta3/Denis Dufala
31.7.2023 15:08

Finančná správa v súčinnosti s políciou obnovila pôvodný projekt Daňovej kobry. Štátnej pokladnici tak môže ušetriť nemalé peniaze a tiež spravodlivo odsúdiť ekonomických podvodníkov.

Finančná kobra ožila. Daniari riešia podvody za milióny eur
TASR/Jaroslav Novák/Denis Dufala

Projekt proti kšeftovaniu zintenzívňuje výmenu informácií, mení organizačnú štruktúru a aj efektívnejšie rozdeľuje úlohy. Tie už prinášajú prvé plody. Kobra rieši takmer dvadsať prípadov od minulého roka po dnešok. Štátu tak môžu daniari ušetriť 22,5 milióna eur.

Ešte nedávno Finančná správa spustila aj nový otvorený zdroj, ktorý verejnosti ponúka transparetný nástroj kontroly toku financií. "Dáta predstavujú pre obyvateľov štátu zdroj informácií o výkone ekonomiky, vďaka čomu môžu vyvodzovať potrebnú zodpovednosť voči ich voleným zástupcom. Pre podnikateľský a mimovládny sektor môžu dáta predstavovať prostriedok skvalitňovania poskytovaných služieb. A v neposlednom rade dáta stransparentňujú a zefektívňujú riadenie vecí verejných," píšu na portáli daniari.

Za rok 2022 bolo zistených 5176 prípadov trestného činu krátenia dane, z nich sa objasnilo 2950 skutkov a dodatočne sa objasnilo 507 prípadov. Krátením dane bola v roku 2022 spôsobená škoda viac ako 119 miliónov eur. V tomto roku disponujeme dátami do mája. Tieto dáta naznačujú, že za päť mesiacov bolo 2383 prípadov trestného činu krátenia daní, 1314 z nich bolo objasnených, dodatočne objasnili orgány činné v trestnom konaní 430 prípadov a doposiaľ vznikla škoda viac ako 55 miliónov eur. 

Finančná správa nešpecifikuje spoločnosti, ktoré vyšetruje, nakoľko je to daňovým tajomstvom. Novorozbehnutá kobra tak ide hlavne proti dépéháčkarom. Pri Daňovej kobre sa v minulosti skloňovali aj mená ako kajúcnik Imrecze a Ľudovít Makó (pozn. red. pripisovali mu nasilnú trestnú činnosť a spoluprácu so zločineckou skupinou takáčovci).

Daňová kobra je špeciálny útvar riešiaci najzávažnejšie daňové kontroly zaoberajúce sa krátením daní.


Oberanie štátu

Polícia rovnako ako Finančná správa má za prioritu objasňovať a stíhať daňové podvody, ktoré oberajú štátny rozpočet o významné finančné zdroje. Koncom roka 2022 bol obnovený projekt Daňovej kobry, ktorá má za cieľ efektívne postihovať daňovú kriminalitu, ale tiež odčerpať výnosy z trestných činností, všetkými legálnymi prostriedkami. 

Tím kobry už znova naplno pracuje na nových prípadoch. "Celkovo má v súčasnosti otvorených  takmer dve desiatky prípadov, pričom výška škody je odhadovaná na 22,6 milióna eur. Prípady sa týkajú najmä podvodov v oblasti DPH v súvislosti s dodávaním tovarov a služieb," informuje hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

"Nepochybujem, že projekt obnovenej Daňovej kobry prispeje k účinnejšiemu odhaľovaniu daňových podvodov vrátane účinnejšieho zaisťovania výnosov do štátneho rozpočtu," oznámil prezident finančnej správy Jiří Žežulka. 

Tím Daňovej kobry vznikol už v minulosti. V roku 2012 podpísali spoluprácu Ministerstvom vnútra SR a Ministerstvo financií SR. Po novom by sa mala posilniť kontrola na regionálnej úrovni, zvýšiť počet zamestnancov na finančnej správe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok