Slováci chcú stále častejšie pracovať v zahraničí. Aká krajina nám najviac vyhovuje?

ta3 TASR
31.7.2023 11:11

Stále väčšie množstvo Slovákov chce ísť pracovať do zahraničia. Najčastejšie reagujú na ponuky práce v Nemecku. V prvom polroku bolo uverejnených viac ako 1 800 ponúk na prácu v Nemecku. Spolu na tieto ponuky prišlo viac ako 30-tisíc reakcií. Vyplýva to z dát portálu Profesia.

Slováci chcú stále častejšie pracovať v zahraničí. Aká krajina nám najviac vyhovuje?
TASR/Adriána Hudecová

Dopyt po tlmočníctve

Druhou najlákavejšou krajinou na prácu pre Slovákov je Česko, na takmer 1 800 ponúk práce prišlo vyše 18-tisíc reakcií. Na treťom mieste medzi obľúbenými krajinami na prácu v zahraničí je Holandsko, inzerátov bolo 510 a reakcií viac ako 16-tisíc. Najatraktívnejšou pozíciou pre záujemcov o prácu je copywriter.

"Tento rok bolo na portáli Profesia uverejnených zatiaľ 6 397 ponúk práce do zahraničia. Zatiaľ čo vlani bol priemerný počet reakcií na jednu ponuku 18, tento rok reaguje na jeden takýto inzerát v priemere 24 ľudí," priblížila manažérka pre vzťahy s verejnosťou spoločnosti Profesia Ľubica Melcerová.

Najväčší dopyt je po pozíciách v oblasti prekladateľstva a tlmočníctva. Na jeden inzerát reaguje v priemere 108 ľudí. Medzi najžiadanejšie odvetvia patria aj marketing, administratíva, zákaznícka podpora či obchod. Na inzeráty z oblasti marketingu reaguje v priemere 103 ľudí.

"Nízky dopyt aj napriek veľkému počtu inzerátov je v oblasti strojárstva, kde bolo tento rok zatiaľ 1 400 ponúk do zahraničia, no priemerný počet reakcií je len sedem. Takmer rovnaká situácia je aj v sektore elektrotechniky a energetiky," uviedla Melcerová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok