Opozičný novinár hádzal vajíčka na ruské veľvyslanectvo. Večera v cele, vtipkuje po zadržaní

ta3 čtk
31.7.2023 07:08

Estónska polícia zadržala ruského opozičného novinára Arkadija Babčenka po tom, čo hádzal vajíčka na ruské veľvyslanectvo v hlavnom meste Tallinn, oznámil ruský denník Kommersant na svojom webe. Novinár, ktorý sa preslávil tým, že v roku 2018 s pomocou ukrajinských úradov nafingoval svoju vlastnú smrť, sa už niekoľko rokov zdržiava v exile.

Opozičný novinár hádzal vajíčka na ruské veľvyslanectvo. Večera v cele, vtipkuje po zadržaní
Twitter/Arkady Babchenko

Odišiel z vlasti

Estónska polícia meno zadržaného "muža v stredných rokoch" neuviedla, ani ďalšie podrobnosti prípadu. "Muž bol natoľko smelý, že vajíčka hádzal priamo pred zrakmi polície," napísal estónsky server Delfii.ee s tým, že dotyčného priamo na mieste zadržala policajná hliadka. K incidentu došlo ešte v noci zo soboty na nedeľu. Polícia uviedla, že podrobnosti upresní po objasnení incidentu.

Sám Babčenko na Facebooku zverejnil snímku, ako sedí v policajnom aute.

Novinár býval vojnovým reportérom ruských listov Moskovskij komsomolec a Novaja gazeta. V roku 2017 oznámil, že kvôli vyhrážkam mieriacim proti nemu aj jeho rodine dočasne odchádza z vlasti. Potom žil v Prahe, Izraeli a Kyjeve. Veľkú mediálnu pozornosť vzbudilo, keď ukrajinské úrady v roku 2018 zinscenovali za Babčenkovej asistencie jeho smrť. Tým údajne predišli jeho skutočnej vražde a vyvolaním dojmu splnenia zákazky získali od objednávateľa zoznam ďalších ľudí určených na likvidáciu, ktorým mohli následne poskytnúť ochranu.

Šokoval svet

Správa o zastrelení Babčenka šokovala v máji 2018 celý svet a ďalší, ešte väčší šok, zažili ľudia o deň neskôr. To na tlačovej konferencii vystúpili predstavitelia ukrajinskej tajnej služby SBU so živým Babčenkom po boku a tvrdili, že jeho vraždu pomohli zinscenovať, aby mohli zatknúť jej zadávateľa; z plánovaného útoku na Babčenka pritom obvinili ruské tajné služby. 

Postup Kyjeva vyvolal vlnu kritiky, ukrajinské úrady ho však hájili a tvrdili, že fingovaná vražda mala zabrániť útokom na ďalších kritikov Kremľa žijúcich v ukrajinskom exile. Moskva všetky obvinenia odmietla. Ako organizátor vraždy bol zadržaný ukrajinský podnikateľ.

O dva roky neskôr ruské úrady zaradili Babčenka na zoznam teroristov a extrémistov. Novinár podľa Kommersantu organizuje na sociálnych sieťach zbierky peňazí určené na nákup výzbroje a ďalšieho vybavenia pre ukrajinskú armádu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok