FOTO: Ghana sa topí v textilnom odpade. Čo sa deje s oblečením po tom, ako ho darujeme charite?

ta3/Alžbeta Múcsková
31.7.2023 00:00

Každoročne vznikne na svete približne 100 miliárd nových kusov oblečenia. Polovicu z nich ľudia pri tom vyhodia v priebehu jedného roka. Kam však tento odpad putuje? Použité oblečenie spôsobilo v Ghane bezprecedentnú ekologickú katastrofu.

FOTO: Ghana sa topí v textilnom odpade. Čo sa deje s oblečením po tom, ako ho darujeme charite?
Profimedia

Reportéri zo švédskeho média Aftonblade sa zamerali na textilné znečistenie, ktoré tvorí rýchla móda. Chceli vidieť, kde končí oblečenie, ktoré ľudia zo západu posielajú na charitu alebo zahadzujú. A našli ho. Kopy a kopy textilu, ktoré zahltili africkú Ghanu. Pláže zátoky boli kedysi plné piesku a rybárov. Teraz sa nimi ľudia musia predierať, keďže ich zahaľujú stovky nohavíc, topánok, tričiek, svetrov...

Textilné znečistenie sprvu ovplyvnilo korytnačky. Tie sa v minulosti vynárali a na pláži zahrabávali svoje vajíčka. Keďže však po piesku už nie je ani stopy, prestali pláž navštevovať. Množstvo oblečenia, ktoré pokrýva aj dno mora, odohnalo aj pobrežné ryby ďalej od pláže.

"Očakávajú, že prídeme domov s rybami. V sieťkach je ale čoraz viac textilu. Čoskoro nebudem môcť uživiť rodinu. Toto je katastrofa," zveril sa reportérom 35-ročný rybár Joshua Nikwueg.

Dostanú to, čo my vyhodíme

Všetko oblečenie sa na pláže dostáva z centra mesta, kam dovážajú vrecia plné oblečenia, ktoré ľudia na Západe už nechceli. Reportéri si ani nevedeli predstaviť, že sa na týchto plážach kedysi ľudia kúpali. Teraz sú tam namiesto nich vtáky, ktoré šklbú oblečenie. Nechýbajú ani kravy prechádzajúce sa po kopách odevov. 

Reportéri sa od pláže pobrali hlbšie do mesta. V úzkych uličkách sa stretávali s vystrašenými klimatickými utečencami, ktorí patria medzi tých najchudobnejších v Ghane. Nakoniec však dorazili do Kantamenta - najväčšieho svetového trhu s odevom z druhej ruky. 

Trh, Ghana Reprofoto/Aftonbladet

Každý týždeň tam dorazí 15 miliónov kusov použitého oblečenia. Z toho minimálne dve tretiny pochádzajú podľa organizácie The Or Foundation z Európy. V priebehu roka tak do Ghany pricestuje 800 miliónov kusov oblečenia. To následne predávajú v tisíckach stánkov. 

Modlitba pred rozbalením balíku

Reportéri sa stretli s 36-ročnou predavačkou, ktorá práve dostala kúpený balík použitého oblečenia. Pred jeho rozbalením sa modlila k Bohu za to, aby dostala aspoň niečo, čo by vedela predať. Následne balík otvorila. 

"Otvorenie balíku je ako losovanie žrebu. Preto sa modlím," vysvetlila predavačka Virgin Timité. Najviac by potrebovala pyžamá s krátkym rukávom a pekné oblečenie do kostola. Avšak to, čo sa v balíku nachádza, sa nedozvie ani od distribútorov. Všetko je totiž balené ešte v krajinách, z ktorých sa oblečenie vyváža. 

Pri každom nákupe predavači odhadujú, že približne polovicu z toho nemôžu ani vystavovať. "Niekedy je odev zafarbený alebo zničený. Inokedy sa nehodí do našej klímy," povedala Virgin.

Najviac oblečenia pochádza z textilného reťazca H&M. "Ich kvalita je často príliš nízka. Keby sa sem posielalo dobré oblečenie, zbavili by sme sa všetkého odpadu," dodala.

Virgin Timité Reprofoto/Aftonbladet
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok