Západná Afrika prerušila vzťahy s Nigerom. Požaduje návrat zvrhnutého prezidenta

ta3/čtk
30.7.2023 15:44

Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov v reakcii na prevrat prerušilo vzťahy s Nigerom a schválilo použitie sily, pokiaľ do týždňa nevrátia do funkcie zvrhnutého prezidenta Mohameda Bazouma, píše agentúra AP.

Západná Afrika prerušila vzťahy s Nigerom. Požaduje návrat zvrhnutého prezidenta
TASR/AP

ECOWAS vyzýva Niger k okamžitému obnoveniu ústavného poriadku a prerušuje všetky obchodné transakcie medzi členskými štátmi a Nigerom. Na vodcu vojenského prevratu uvalilo sankcie a cestovné obmedzenia.

V Nigeri po vojenskom puči v piatok prevzal moc výbor vedený generálom Abdourahamanom Tianim, ktorý zvrhol demokraticky zvoleného prezidenta Bazouma, ktorý Nigeru vládol od apríla 2021. Históriu krajiny sprevádza od získania nezávislosti na Francúzsku v roku 1960 štátne prevraty.

EÚ pozastavila finančnú podporu

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell v sobotu oznámil, že Európska únia kvôli prevratu pozastavila finančnú podporu a bezpečnostnú spoluprácu s Nigerom.

Rozvojovú a ďalšiu finančnú pomoc Nigeru v sobotu pozastavil aj Paríž. Dnes dav stúpencov junty v hlavnom meste Niamey zaútočil na francúzsku ambasádu, mnohí účastníci akcie skandovali proruské heslá a mávali ruskými vlajkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok