Úpal alebo úžeh? Naučte sa rozoznať rozdiel a poskytnúť prvú pomoc

TA3/zm
12.8.2023 10:00

Hoci je pojem úpal dobre známy, možno si ho mýlite s úžehom. Hoci oba vznikajú z prehriatia, je medzi nimi rozdiel.

Úpal alebo úžeh? Naučte sa rozoznať rozdiel a poskytnúť prvú pomoc
Freepik

Vysoké teploty a nedostatok vody vytvárajú priestor pre vznik úpalu aj úžehu. Nie je to však to isté. Rozoznajte ich a poskytnite adekvátnu pomoc.

Úpal

Na úpal nie je potrebné ani tak slnko, ako skôr vysoké teploty. Inými slovami, k prehriatiu organizmu môže dôjsť, aj keď ste sa na pláži schovávali v tieni. Rovnako môže byť úpal dôsledkom dlhšieho pobytu v prehriatom aute.

Úpal sa prejavuje horúčkou, dezorientáciou, zvracaním a zrýchleným dýchaním.

Úžeh

Kým úpal je následkom prehriatia celého organizmu, úžeh vzniká, keď slnko vyslovene praží na telo, najmä na hlavu a doslova sa prehreje mozog. Ohrozené sú najmä malé deti, starší ľudia, ale aj športovci, ak si nebudú dávať pozor na pokrývku hlavy či pitný režim.

Úžeh sa prejavuje bolesťou hlavy, nevoľnosťou, malátnosťou a celkovou slabosťou.

Prvá pomoc

Okrem vyhľadania lekárskej pomoci môžete niekoľko vecí urobiť aj doma. Či už ide o úpal alebo úžeh, pomáhajú studené obklady a pomalé podávanie tekutín, najlepšie po lyžičkách. 

Ešte podstatnejšia je však prevencia. Aby vás ani jeden z týchto problémov nepostihol, dbajte na pravidelný pitný režim, ochladzovanie tela vrátane hlavy a slnku sa vyhnite hlavne v obedných hodinách, kedy praží najviac. Robte si pravidelné prestávky, aby ste neboli v horúcom prostredí pridlho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok