Zo starej sýpky v Moravskom Lieskovom vzniklo unikátne ekocentrum. Privítalo prvých návštevníkov

ta3
30.7.2023 13:18

Nadšenci z Moravského Lieskového premenili starú sýpku na obilie na unikátne ekocentrum. Slúži na enviromentálnu výchovu detí. Nachádzajú sa tu jazierka, mokrade, zeleninová i bylinková záhrada, či ovocný sad.

V malej obci neďaleko českých hraníc Moravskom Lieskovom vzniká najväčšia prírodná učebňa v kraji. Dobrovoľníci vyčistili zarastený areál družstva. Nevyužívanú 60-ročnú sýpku zrenovovali na kultúrno-vzdelávacie centrum.

"Vznikali tu také zóny – suchá zóna v záhrade, jedlá záhrada, zeleninová, kvety, vodozádržné opatrenia, takže toto všetko je tu vidieť," hovorí Monika Dobrodenková, členka ekocentra v Moravskom Lieskovom.

Po štyroch rokoch driny privítali prvých návštevníkov. Deti z tábora spoznávali pod dohľadom lektoriek nielen zeleninu a ovocie, ale aj bylinky. Naučili sa, aký osoh prinášajú.

V areáli zachovali pôvodný slivkový a jablkový sad. Dosadili k nim ďalšie druhy ovocných drevín – čerešní a marhulí. Medzi rastliny umiestnili hmyzí domček, záhrady prepojili náučnými chodníkmi. "Je to náučné pre tie deti, lebo sú aj deti panelákové, aby vedeli ako to rastie a ako sa to aj dostane do taniera," hovorí návštevníčka Eva. Cieľom ekocentra je budovanie vzťahu k prírode.

"Takými nejakými inými formami ako sú deti naučené v škole sedieť, cez ten zážitok, cez tú hru, cez to prepájanie medzipredmetové," približuje Dobrodenková.

Deti si vyrobili aj vlastnú levanduľovú masť a od lektoriek sa dozvedeli jej účinky na zdravie. Interiér sýpky čakajú posledné úpravy, od jesene ju sprístupnia školám aj verejnosti.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok