Ruská flotila sa rozrastie. Putin sľúbil námorníctvu desiatky nových lodí

ta3 ČTK
30.7.2023 12:08

Ruské námorníctvo ešte v tomto roku dostane tridsať nových lodí. Podľa agentúry Reuters to oznámil ruský prezident Vladimir Putin na slávnostnom ceremoniáli v Petrohrade, kde sledoval prehliadku vojnových plavidiel a jadrových ponoriek.

Štyridsaťpäť lodí, ponoriek a ďalších plavidiel sa zúčastnilo každoročného Dňa ruského námorníctva, tradičnej prehliadky vojenskej sily, ktorá sa koná vo Fínskom zálive a na rieke Neve v Petrohrade. Približne 3000 príslušníkov námorníctva sa tiež zúčastnilo prehliadky na súši, uviedol Kremeľ.

Putin v sprievode ministra obrany Sergeja Šojgua a vrchného veliteľa námorníctva admirála Nikolaja Jevmenova si pred prejavom prezrel niektoré lode z člna na Neve. "Rusko dnes sebavedome realizuje rozsiahle úlohy našej národnej námornej politiky a dôsledne buduje silu nášho námorníctva," povedal Putin. "Len v tomto roku sa flotila rozrastie o tridsať lodí rôznych tried," dodal.

K ruskej invázii na Ukrajinu, ktorú Rusko nazýva "zvláštnou vojenskou operáciou", sa Putin nevyjadril. Podľa Kremľa sa na nedeľnej akcii zúčastnili štyri hlavy afrických štátov a päť ďalších afrických krajín vyslalo svojich zástupcov. Tí boli pozvaní po rusko-africkom summite v Petrohrade, ktorý skončil v piatok a na ktorom delegáti rokovali o dodávkach obilia a prípadných mierových rokovaniach o Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok