Turisti nerešpektujú Fontánu di Trevi. Rím hrozí, že k nej obmedzí prístup

ta3 čtk
29.7.2023 10:26

Predstavitelia rímskej radnice chcú obmedziť prístup k jednej z najznámejších pamiatok vo "večnom meste" - neskoro barokovej Fontáne di Trevi. Reagujú tak na správu, že jeden turista vyliezol na sochu vo fontáne a potom skočil do vody, píše talianska tlač.

Zásadné rozhodnutie

Podobný incident sa podľa novín stal v posledných týždňoch niekoľkokrát a od kúpania v známej pamiatke turistov neodradila ani pokuta vo výške niekoľko sto eur.

Najnovší prípad kritizoval radný pre cestovný ruch Alessandro Onorato, ktorý ho označil za "číre barbarstvo". "Nadišiel čas rozhodnúť o obmedzení prístupu k fontáne," povedal radný, ktorý vyzval na súčinnosť s celoštátnou políciou či ministerstvom kultúry. "Pokuty, ktoré rozdávajú strážnici, či výzvy na používanie rozumu už nestačia," uviedol politik.

Vysoké pokuty

Skoky do známej fontány v centre Ríma nie sú ojedinelé. Len v uplynulých týždňoch sa tak stalo niekoľkokrát, uviedli talianske médiá. Väčšinou sa tak deje za prizerania desiatok či stoviek ďalších turistov. Nedostatočnosť prizerajúcich sa alebo ich potlesk sú talianskou tlačou rovnako tvrdo kritizované. Známu pamiatku použili pre svoju demonštráciu proti fosílnym palivám aj členovia organizácie Ultima Generazione (Posledná generácia), ktorí vodu vo fontáne zafarbili.

V posledných týždňoch rímske médiá tiež informovali o niekoľkých prípadoch, keď mladí turisti vyryli do múru Kolosea svoje meno či iné odkazy. Podľa informácií agentúry Reuters hrozí za vandalizmus v Koloseu pokuta najmenej 15 000 eur a až päťročný trest väzenia. Kúpanie vo Fontáne di Trevi potom mestskí strážnici obvykle trestajú pokutou 450 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok