Topiaci sa ľadovec odhalil ľudské pozostatky. Patria horolezcovi, ktorého hľadali desiatky rokov

ta3 BBC
28.7.2023 16:48

Potvrdené. Ľudské pozostatky, ktoré našli na ľadovci neďaleko slávneho švajčiarskeho alpského vrcholu Matterhorn, patria nemeckému horolezcovi. Ten bol nezvestný od roku 1986. Objav odhalili alpské ľadovce, ktoré sa rýchlo zmenšujú v dôsledku klimatických zmien. Informuje o tom BBC.

Topiaci sa ľadovec odhalil ľudské pozostatky. Patria horolezcovi, ktorého hľadali desiatky rokov
TASR/AP

Neúspešná akcia

Telo objavili začiatkom júla horolezci, ktorí prechádzali cez ľadovec Theodul nad obcou Zermatt. V ľade si všimli turistickú topánku a mačky, píše spravodajský portál BBC.

Analýza DNA ukázala, že pozostatky patria Nemcovi, ktorý zmizol pred 37 rokmi. Obrovská pátracia a záchranná akcia v tom čase nebola úspešná. Tí, ktorí, ho hľadali, nenašli žiadne stopy. Polícia neuviedla meno horolezca, ale informovala, že keď sa stratil počas túry, mal 38 rokov.

Oddelili sa

Ľadovec Theodul, podobne ako ľadovce v Alpách, zaznamenal v posledných rokoch výrazný ústup. Je súčasťou známeho celoročného lyžiarskeho regiónu Zermatt, najvyššie položeného v Európe. Alpské ľadovce sú obzvlášť citlivé na globálne otepľovanie. Až do 80. rokov 20. storočia bol Theodul stále spojený so svojím susedom - ľadovcom Gorner - ale teraz sa oddelili.

Takmer každé leto topiaci sa ľad odhalí niečo, po čom sa pátra celé desaťročia. Výnimkou nie sú ani ľudia. Minulý rok sa z ľadovca Aletsch vynorili trosky lietadla, ktoré havarovalo v roku 1968.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok