Česko nepustilo ruskú tenistku na turnaj. Ruské a bieloruské krajanky čaká podobný osud

ta3 TASR
28.7.2023 15:23

Česká cudzinecká polícia vo štvrtok večer neumožnila ruskej tenistke vstúpiť na územie ČR. Tá smerovala na turnaj WTA v pražskej Stromovke. Ďalšie tenistky z Ruska ani Bieloruska podľa českého ministerstva vnútra už do ČR nepricestujú. Uviedli to v piatok na sociálnej sieti Twitter.

Česko nepustilo ruskú tenistku na turnaj. Ruské a bieloruské krajanky čaká podobný osud
Canva

Účasť zakázaná

Polícia podľa ministerstva pri kontrole ruskej občianky na letisku zistila dôvody k ukončeniu prechodného pobytu a hráčka preto Česko opustila. Jej meno usporiadatelia neuviedli.

"V situácii, keď Rusko zabíja na Ukrajine civilistov, nie je zároveň možné merať si s ruskými športovcami sily na športových podujatiach. Preto naša vláda prijala nariadenie, ktoré účasť ruských športovcov na súťažiach v ČR zakazuje," napísal na sociálnej sieti minister vnútra Vít Rakušan. Vláda Petra Fialu schválila zákaz ruských športovcov a tímov na súťažiach v ČR tento rok v júni.

Vedenie to rešpektuje

"Neodkladne sme o situácii prostredníctvom WTA informovali všetkých ostatných účastníkov turnaja s ruským či bieloruským občianstvom," povedal podľa servera Novinky.cz riaditeľ turnaja Miroslav Malý. Vedenie turnaja podľa neho postup štátnych orgánov plne rešpektuje. "Nepredpokladám, že sa v tejto situácii na nadchádzajúcom turnaji zúčastní akákoľvek hráčka s ruským či bieloruským občianstvom," dodal. 

Turnaj tenisovej organizácie WTA sa uskutoční v areáli pražskej Sparty v Stromovke od 31. júla do 6. augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok