Od fabriky na oceľ k rozpíleniu karosérie Bentley

Martin Rinčo
28.7.2023 15:11

Neuveríte, ale reč je o pôvabnej umelkyni, ktorá začala svoju tvorbu na Slovensku počas revolúcie. „Keď som zacítila tú oceľ vo fabrike, vedela som, že tak skoro ma odtiaľto nedostanú...“ spomína Katarína Alexyová Fígerová v ta3 podcaste Kapučíno. Evidentne ju táto láska ku kovom neopustila, čo je vidieť aj na jej umeleckej tvorbe.

Od fabriky na oceľ k rozpíleniu karosérie Bentley
Martin Rinčo

Ako však spomína na tvorbu v trojizbovom byte s dvomi malými deťmi a na zbieranie inšpirácií priamo do fľašky od bicykla či na umelecký život počas pandémie? Nie len to sa dozviete v spomínanom podcaste ta3 Kapučíno.

V podcaste tiež spomína ako sa dostala k tvorbe veľkolepého diela pre bratislavskú automobilovú značku. Na fotografii je vidieť, že unikátnou časťou diela je rozpílená karoséria vozidla Bentley. 

Rozpílená karoséria Bentley Katarína Alexyová Fígerová

Viete si v dnešnej dobe predstaviť navrhovanie a výrobu plagátov na MDD alebo na koncerty bez použitia počítačov a grafickýkch programov?
V 80. rokoch žiadne také vymoženosti neexistovali a tak si museli tedajší grafici pomôcť inak. Čo to všetko obnášalo? Dozviete sa v podcaste.
Pozrite si však ukážku dvoch plagátov z 80. rokov.

Plagáty z 80. rokov Katarína Alexyová Fígerová

Pozrite si niekoľko fotografií z výstavy Kataríny Alexyovej Fígerovej a navnímajte diela, z ktorých každé má svoj príbeh a svoju históriu zbierania inšpirácií. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok