Zmiznú z ulíc Kotlebove bilbordy? Mimovládky spustili petíciu

ta3 Inštitút ľudských práv
28.7.2023 08:40

Mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko n.o. pred mesiacom spustili online petíciu za odstránenie bilbordov strany Kotlebovci - ĽSNS. V piatok informovali, že sa k nej pridalo už viac ako 10-tisíc ľudí.

Zmiznú z ulíc Kotlebove bilbordy? Mimovládky spustili petíciu
Peter Weisenbacher/ludskeprava.sk

Na rôznych miestach Slovenska sa totiž objavili reklamné nosiče s tvárou Mariána Kotlebu a textom "Ochránime Slovensko pred LGBT a gender!".

"K výzve na webe ludskeprava.sk sa k dnešnému dňu pridalo 10 116 Slovákov a Sloveniek. Je adresovaná firme, ktorá pútače prenajala, aby nenávistný obsah odstránila. S vedením predmetnej firmy sme komunikovali. Snažili sme sa im vysvetliť, že stačí v texte zameniť jednu menšinu za druhú a vznikne heslo - Ochránime Slovensko pred Židmi - aké používali Kotlebovi predchodcovia pred 100 rokmi. Žiaľ nikam to neviedlo, dúfame, že tlak verejnosti a firiem, ktoré u nich inzerujú a nechcú byť spájané s extrémistami, pomôže," povedal riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

Až šesť rokov odňatia slobody

"Podľa našich informácii orgány činné v trestnom konaní vo veci už konajú. Samozrejme je vysoko nepravdepodobné, že by došlo k nejakému záveru ešte pred voľbami. Súkromnej firme by som odporučil sporné plagáty odstrániť nakoľko všetko nasvedčuje tomu, že dochádza k porušeniu paragrafu 424 Trestného zákona, konkrétne podnecovania k nenávisti k skupine pre ich sexuálnu orientáciu. Trestná sadzba môže byť v tomto prípade až 6 rokov odňatia slobody," uviedol právnik Inštitútu ľudských práv Daniel Grejták.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok