Stovky litrov, desiatky eur: Takto v domácnosti ušetríte (za) vodu

TA3/zm
9.8.2023 08:00

Hoci nám sa to v každodennom živote nemusí zdať, vody je na celom svete nedostatok. Takto ušetríte na jej spotrebe a odrazí sa to aj na účtoch.

Stovky litrov, desiatky eur: Takto v domácnosti ušetríte (za) vodu
Freepik

Ekologické správanie je častokrát aj ekonomické. Takto ušetríte v domácnosti vodu ako takú, ale aj za ňu – v zmysle platenia energií.

Sprchovanie

Prvý a veľmi jednoduchý krok, ktorý môžete v snahe ušetriť vodu urobiť, je namiesto kúpania sa vo vani prejsť na sprchovanie. To je pomerne bežné, ale oveľa menej je bežné vypínať vodu pomedzi mydlenie. Pritom je to jednoduché. Keď si telo namočíte, vypnite kohútik. Telo umyte bez toho, aby šli litre dole odtokom, zapnite vodu, až keď sa chcete opláchnuť od peny.

Umývanie zubov

Rovnaký princíp platí aj pri dentálnej hygiene. Môže sa vám zdať, že je to pár minút, kým si umyjete zuby, no vynásobené počtom členov domácnosti a každým dňom, ide o nezanedbateľné množstvo, ktoré len tak skončí v kanalizácii. Pritom šlo o pitnú vodu, ktorej je na celom svete nedostatok.

Umývanie riadu

Aj pri umývaní riadu sa treba riadiť rovnakým pravidlom. Namočiť, použiť saponát bez vody a až potom opláchnuť. A ak máte vo zvyku po dojedení tanier opláchnuť, aby na ňom nezaschli zvyšky jedla, aj to sa odučte. Odpadové hospodárstvo by vám veľmi rýchlo vysvetlilo, že sa všetko opláchne pri iných činnostiach, napríklad stačí, ak si idete umyť v dreze ruky alebo zeleninu.

Splachovanie

Plytvať nemusíte ani pri splachovaní a tým vás nenavádzame, aby ste ho nerobili. No väčšina toaliet má dvojfázové splachovanie, kedy si môžete vybrať menší prúd vody, zvyčajne trojlitrový. Po malej potrebe je preto použitie väčšieho splachovača zbytočné.

Zachytávanie vody

Použiť vodu viac ako jednorazovo by vydalo na celú knihu. Tak napríklad, po varení zemiakov alebo vajíčok môžete vodu využiť na polievanie kvetov a nemusíte ju vylievať. Rovnako sa dá oplachovať zelenina, radšej v nádobe s vodou ako pod tečúcim prúdom. V prípade záhrady sa dá zachytávať aj dažďová voda a nemusí sa míňať z vodovodu. Možností je naozaj veľa a netreba na to ani špeciálny návod, stačí, ak si budete viac všímať, pri akých príležitostiach vodu bez rozmyslu púšťate a kedy ju len tak bez rozmyslu vylievate.         

Témy: domácnosť voda
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok