Obvinený majiteľ Tottenhamu vyhlásil, že je nevinný. Korporátna korupcia, reaguje prokurátor

ta3 TASR
27.7.2023 11:18

Majiteľ futbalového klubu Tottenham Joe Lewis vyhlásil, že je nevinný v súvislosti s obvineniami z podsúvania dôverných obchodných informácií. Federálny súd v New Yorku prepustil 86-ročného miliardára na kauciu 300 miliónov dolárov, za ktorú založil svoju jachtu a súkromné lietadlo.

Obvinený majiteľ Tottenhamu vyhlásil, že je nevinný. Korporátna korupcia, reaguje prokurátor
TASR/AP Photo/Mary Altaffer

Podľa amerického prokurátora Damiana Williamsa mal Brit posúvať informácie z rôznych korporácií na zbieranie tipov, ktoré potom posunul ľuďom vo svojom najbližšom kruhu, vrátane jeho partneriek a súkromných pilotov. Tí tieto poznatky využili na obchodovanie s akciami za milióny dolárov.

Obvinenia sa týkajú aj pilotov Patricka O’Connora a Bryana Waugha, ktorých prepustili na kauciu 250 000 dolárov, a rovnako ako Lewis pred súdom vyhlásili, že sú nevinní. Všetci traja obvinení musia zostať v Spojených štátoch.

Klasická korporátna korupcia a podvod

"Títo ľudia obchodovali s internými informáciami a zarobili milióny dolárov na akciovom trhu. Vďaka Lewisovi to bola istá vec. Je to klasická korporátna korupcia a podvod. Je to v rozpore so zákonom a ten platí pre každého, bez ohľadu na to, kto ste," citovala Williamsa agentúra AP. Lewisov právnik David M. Zornow povedal, že jeho klient bude proti obvineniam bojovať. "Vláda urobila obrovskú chybu v úsudku, keď obvinila pána Lewisa, 86-ročného muža s dokonalou integritou a obdivuhodnými úspechmi," uviedol Zornow.

Lewis, ktorého majetok odhaduje Forbes na 6,1 miliardy dolárov, kúpil Tottenham v roku 2001 a v roku 2019 klub dokončil nový štadión s kapacitou 62.850 divákov a ihriskom i pre americký futbal. Klub má totiž zmluvu s NFL, ktorá by mala v jeho novom stánku pravidelne usporadúvať zápasy základnej časti. Spurs za Lewisovej éry získali len jedinú trofej - Ligový pohár v roku 2008, no pred štyrmi rokmi sa prebojovali do finále Ligy majstrov, kde podľahli Liverpoolu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok