Chystáte sa do Bulharska? Pripravte sa na studené kúpanie, teplota mora rapídne klesla

ta3/epicenter.bg
27.7.2023 10:57

Bulharský hydrometeorologický ústav varoval pred zaujímavým javom, ktorý sa formuje v niektorých častiach nášho Čierneho mora. More sa ochladilo a stalo sa slanším.

Chystáte sa do Bulharska? Pripravte sa na studené kúpanie, teplota mora rapídne klesla
Profimedia

"Od 24. júla do dnešného dňa sa pole nad povodím Čierneho mora premenilo na anticyklonálne. Vietor pozdĺž severného pobrežia nadobudol dlhodobo južný a juhovýchodný smer. Pobrežie pozdĺž nášho pobrežia Čierneho mora má inú orientáciu k moru a v oblastiach severne od mysu Kaliakra, ako aj južne od mysu Galata po Byala. Tento smer vetra a jeho rýchlosť nepresahuje 10 m/s a stáva sa predpokladom citlivého, často prudkého poklesu teploty morskej vody a fenoménu vzostupu," upozornil ústav.

Ráno 24. júla bola pri bulharskom pobreží teplota morskej vody medzi 23 a 26 stupňov Celzia a na poludnie sa na severe od ostrova Kaliakra po Durankulak ochladila na 9 až 10 stupňov Celzia, v oblasti Shkorpilovtsi na 17 stupňov Celzia.

Fenomén vzostupu

Fenomén vzostupu je podľa definície "výstup hlbokomorských studených vôd v šelfovej oblasti pri pobreží z hĺbky 300 až 500 metrov na vodnú hladinu. Deje sa to v dôsledku dlhotrvajúceho pôsobenia vetra smerujúceho od pobrežia k moru a v prípade nárazových javov vyskytujúcich sa pri trvalých južných, juhozápadných a juhovýchodných vetroch".

Teplota vody v blízkosti pobrežia klesá a zvyšuje sa jej slanosť, rozpustený kyslík a biogénne prvky. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok