V Spojených štátoch pojednávali o UFO. Schováva vláda USA kontakt s mimozemským životom?

ta3/ČTK
26.7.2023 21:14

Vláda Spojených štátov drží v tajnosti dlhoročný program, ktorý sa zaoberá zhromažďovaním a reprodukciou lietajúcich objektov neznámeho pôvodu (UFO).

Bývalý člen vládnej pracovnej skupiny pre "neidentifikované anomálne javy" (UAP), ako aj americkí zástupcovia teraz bežne hovoria o fenoméne skratkou UFO, to dnes uviedol počas pojednávania v americkom Kongrese. Americké ministerstvo obrany jeho tvrdenia odmieta, informuje agentúra AP.

V USA rutina

Bývalý vojak David Grusch pôsobil v minulosti ako rozviedčik a bol súčasťou pracovnej skupiny pre štúdium UAP. Počas napätého očakávaného vypočutia pred jedným z výborov Snemovne reprezentantov ho sprevádzali bývalí príslušníci vzdušných síl amerického námorníctva David Fravor a Ryan Graves. Svedkovia predstavili incidenty so záhadnými javmi ako niečo "rutinné".

Grusch vypovedal, že bol počas svojich oficiálnych aktivít informovaný o programe, ktorý funguje desaťročia a jeho cieľom je zabezpečovať havarované UAP a vyrábať ich repliky. Sám však k týmto operáciám nemal prístup a žiadne mimozemské stroje nevidel, no tvrdí, že ho 40 svedkov uistilo, že existujú. Na otázku, či USA majú informácie o mimozemskom živote, odpovedal, že vláda pravdepodobne pozoruje "nepozemské" aktivity už od 30. rokov minulého storočia.

Verejne s týmito tvrdeniami Grusch vystúpil pred pár týždňami, no dôkazy pre jeho výpovede nie sú k dispozícii. Niektoré jeho výroky však vyvolávajú skeptické reakcie, napríklad keď v televíznom rozhovore uviedol, že utajované UFO môžu pochádzať z "dodatočných dimenzií". Tiež napríklad povedal, že mnohé javy, ktoré americká armáda pozoruje, sú veľké "ako futbalové ihrisko".

Neexistujúce dôkazy

Pentagon popiera vyhlásenia o tajnom zbieraní mimozemských technológií. Hovorkyňa ministerstva obrany uviedla, že vyšetrovatelia nenašli žiadne informácie, ktoré by podporovali tvrdenia, že takýto program existoval v minulosti alebo existuje v súčasnosti.

Téme UAP sa však americké inštitúcie venujú čoraz väčšiu pozornosť. Kongres usporiadal vlani prvé vypočutie v tejto veci po viac ako 50 rokoch, počas ktorého armádni predstavitelia uviedli, že evidujú stovky incidentov so záhadnými lietajúcimi objektmi. Americkí zástupcovia hovoria o skúmaní týchto javov ako o otázke národnej bezpečnosti, vzhľadom na obavy, že pozorované úkazy môžu byť spojené so súpermi Washingtonu.

Americký Senát momentálne rieši opatrenie, ktoré by nútilo vládu zverejniť po desaťročiach mlčania záznamy týkajúce sa pozorovaní UFO. Návrh požaduje, aby americký národný archív zbieral informácie a záznamy o UFO od všetkých "relevantných vládnych úradov", ktoré by sa potom zverejňovali, pokiaľ kontrolná komisia pre konkrétne prípady jasne nezdôvodní, prečo majú ostať utajené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok