FOTO: Matka čarovného sveta Harryho Pottera oslavuje narodeniny. Zaujímavé fakty o J. K. Rowlingovej

ta3/nf
31.7.2023 12:09

Väčšina z nás jej vďačí za magické detstvo, ktoré sme mohli prežiť pri čítaní najlepšie predávanej knižnej série v histórii. Príbeh o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi má doteraz v knižnej aj filmovej podobe milióny fanúšikov po celom svete. Prečítajte si zaujímavé fakty o spisovateľke J. K. Rowlingovej, ktorá v pondelok oslavuje 58 rokov.

FOTO: Matka čarovného sveta Harryho Pottera oslavuje narodeniny. Zaujímavé fakty o J. K. Rowlingovej
Profimedia

Október 2007 – Spolu s Warner Brothers žaluje vydavateľstvo RDR Books za porušenie autorských práv týkajúcich sa značky Harry Potter. RDR plánuje vydať encyklopédiu siedmich kníh o Harrym Potterovi. Rowlingová plánuje svoju vlastnú knihu, pričom výťažok pôjde na charitu.

8. september 2008 - Vyhrala súdny spor so Stevenom Janom Vander Arkom z RDR Books, autorom lexikónu zo sveta Harryho Pottera. Rozsudok blokuje jej zverejnenie a priznáva náhradu škody vo výške 6 750 amerických dolárov.

Február 2009 - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy odovzdal Rowlingovej ocenenie Čestná légia.

2010 – Darovala 10 miliónov libier na výskumnú kliniku na Edinburskej univerzite. Klinika regeneračnej neurológie Anne Rowlingovej je pomenovaná po matke Rowlingovej, ktorá zomrela v roku 1990 na komplikácie súvisiace so sklerózou multiplex.

18. jún 2010 - Slávnostné otvorenie Čarodejníckeho sveta Harryho Pottera v Universal Studios v Orlande.

23. jún 2011 – Rowlingová prostredníctvom YouTube oznámila nový projekt Pottermore.com, ktorý je súčasťou digitálneho interaktívneho ihriska a súčasťou elektronického obchodu, kde je celá séria Harryho Pottera dostupná ako e-knihy.

26. mája 2020 – Počas pandémie zverejnila na internete e-knihu zdarma s názvom Ikabog, ktorá mala zabaviť deti počas lockdownu.

10. júna 2020V eseji zverejnenej na svojej webovej stránke Rowlingová vysvetľuje svoje názory na rodovú identitu po tom, čo čelila kritike za svoje kontroverzné tweety, ktoré niektorí vnímali ako transfóbne.

21. februára 2023 - Premiéra podcastu s názvom The Witch Trials of J.K. Rowlingovej. Diskutovala v ňom aj o reakciách ľudí na jej komentáre, považované za transfóbne. Okrem toho hovorí aj o svojej ceste autorky s moderátorkou Megan Phelps-Roperovou, vysoko postavenou bývalou členkou anti-LGBTQ Westboro - americkej babtistickej cirkvi.

12. apríla 2023 – Spoločnosť Warner Bros. Discovery oznamuje, že franšíza Harry Potter nadobudne nový život v novovytvorenej streamovacej službe štúdia Max vo forme scenáristického televízneho seriálu, ktorý by mal bežať 10 rokov.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok