Zelenskyj varoval: Korupcia ani zrada nebudú na Ukrajine tolerované

ta3 ČTK
26.7.2023 10:08

Volodymyr Zelenskyj vo svojom tradičnom nočnom videoprejave vyhlásil, že nebude tolerovať korupciu ani zradu medzi ukrajinskými činiteľmi, a zároveň pripomenul, že jeho krajina sa snaží získať ďalšie prostriedky na obranu proti ruskému agresorovi.

Podľa agentúry Reuters sa tak ukrajinský prezident vyjadril v čase, keď médiá informovali o dvoch takýchto prípadoch - o zadržaní bývalého vojenského náborového úradníka obvineného z nezákonného obohatenia a o zatknutí poslanca obvineného zo spolupráce s Ruskom.

Adresoval varovanie

"Chcem varovať všetkých členov parlamentu, úradníkov a všetkých ostatných vo verejných funkciách," povedal Zelenskyj. "Keď denne hľadáte zbrane pre krajinu, keď sa všetka pozornosť sústredí na zabezpečenie delostrelectva, rakiet, bezpilotných lietadiel, keď neustále vidíte a cítite morálnu silu, ktorú pre Ukrajinu získali naši bojovníci, naši ľudia, ktorí robia možné aj nemožné pre víťazstvo a zachovanie slobody, akákoľvek vnútorná zrada alebo osobné obohatenie na úkor záujmov Ukrajiny vyvoláva prinajmenšom zlosť," vyhlásil Zelenskyj.

"Nikto neodpustí poslancom, sudcom, vojenským komisárom ani iným úradníkom, že sa postavili proti štátu," povedal prezident. Poznamenal, že je sklamaný predbežnými výsledkami inšpekcie vojenských náborových komisárov a prisľúbil ich vyšetrovanie a informovanie spoločnosti.

Zelenskyj minulý mesiac hovoril o plánovanom audite vojenských odvodových úradov v snahe odstrániť korupciu. Toto opatrenie bolo súčasťou dlhodobej snahy očistiť armádu a úrady, čo má západným priaznivcom Ukrajiny ukázať, že Kyjev to s bojom proti hlboko zakorenenému úplatkárstvu myslí vážne, píše Reuters.

Obmedzenie korupcie je podmienka EÚ

Obmedzenie korupcie je tiež jednou z hlavných podmienok budúceho členstva krajiny v Európskej únii. Poslancom teraz Zelenskyj odkázal, že nebude tolerovať tých, ktorí "kvôli nejakému osobnému prospechu" odmietajú podporiť zákony potrebné na to, aby si Ukrajina mohla zaistiť členstvo v EÚ, alebo na posilnenie postavenia vojakov.

Ukrajinské médiá predtým informovali o zatknutí bývalého šéfa vojenského komisariátu v Odeskej oblasti Jevhena Borysova. Podľa Národnej agentúry pre prevenciu korupcie (NAZK) Borysov čelí obvineniu, že sa nezákonne obohatil o viac ako 188 miliónov hrivien. Server Ukrajinska pravda uviedol, že jeho rodina si počas ruskej invázie zaobstarala v Španielsku majetok v hodnote niekoľkých miliónov eur. Borysov sa podľa webu Babel obhajuje tým, že si na tieto nákupy zobral pôžičky.

Generálna prokuratúra zároveň oznámila zatknutie poslanca Oleksandra Ponomarjova, ktorého podozrieva zo spolupráce s Ruskom. Teraz vo väzbe čaká na proces, v ktorom je obvinený z vlastizrady. Ponomarjov bol do parlamentu zvolený za teraz zakázanú proruskú stranu Opozičná platforma - Za život. Politik podľa Reuters už skôr kolaboráciu s Ruskom poprel. 

Podľa bezpečnostných zložiek sa ale pridal k ruskej strane hneď na začiatku invázie a pôsobil v teraz okupovanom meste Berďansk. Na územie, ktoré kontroluje Kyjev, sa vrátil kvôli obchodným sporom s ruskými okupantmi, napísal server Ukrajinska pravda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok