Hasiči bojujú s požiarmi v Portugalsku a Chorvátsku, vyčíňajú pri Dubrovníku

ta3 ČTK
26.7.2023 07:27

Stovky hasičov bojujú s požiarmi v Portugalsku a Chorvátsku, kde sa plamene priblížili až na 12 kilometrov k Dubrovníku. Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej boli v oboch krajinách nasadené aj hasiace lietadlá.

Bojuje cez 600 hasičov

V Portugalsku požiar v prírodnom parku Sintra-Cascais, ktorý leží západne od Lisabonu, prepukol v utorok okolo 17:00 (18:00 SELČ). S plameňmi bojuje cez 600 hasičov za využitia takmer 190 hasičských vozidiel.

V najmenej jednej z dedín sa proti ohňu snažia zasahovať aj miestni obyvatelia. "Bojíme sa, že sa to dostane až k domom," povedala 34-ročná Ines Figueiredová. "Snažíme sa pomáhať, ako môžeme, vedierka (s vodou)... ale veľmi to nepomáha," myslí si.

Situáciu komplikuje silný vietor

Situáciu v oblasti, odkiaľ zatiaľ nie sú hlásené žiadne zranenia, rovnako ako v Chorvátsku komplikuje silný vietor. "Južný vietor o sile hurikánu v Dubrovnícko-neretvanskej župe rozfúkal rozsiahly požiar na voľnom priestranstve pri obci Plat," uviedli chorvátski hasiči. 

Plat leží asi 15 minút jazdy autom juhovýchodne od Dubrovníka. Proti požiarom v regióne bojuje okolo 130 hasičov z rôznych častí Chorvátska. Okolo 65 hasičov sa snaží zvládnuť ďalší požiar v oblasti Splitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok