Boj proti drogám v USA odštartovala smrť basketbalistu. Po drafte už do klubu nedorazil

ta3/Patrik Mindžák, BBC
27.7.2023 06:00

Na drafte NBA v roku 1986 mal Len Bias 22 rokov. Označili ho za najlepšieho kandidáta – dokonca lepšieho ako tretí výber v roku 1984, ktorým bol Michael Jordan. Jeho meno oznámili ako druhé, vybral si ho tím Boston Celtics, ktorý v tom čase vyhral play off NBA druhýkrát za tri roky. Keď sa v publiku ozýval jasot, objal svojho otca, a potom išiel na pódium, aby potriasol rukou vtedajšiemu komisárovi NBA Davidovi Sternovi. Do tímu však nedorazil, oslava úspechu ho stála život.

Boj proti drogám v USA odštartovala smrť basketbalistu. Po drafte už do klubu nedorazil
Profimedia

Neuskutočnená rivalita

Bol talentovaný, výbušný, atletický, predurčený byť superhviezdou – to mal byť len začiatok. Namiesto toho to bol krátky, rýchly príbeh. Dva dni po drafte Bias zomrel na predávkovanie kokaínom.

Jeho smrť otriasla basketbalom, ale dozvuky zašli ešte ďalej. Dotkli sa amerických ulíc, súdnych siení a najvyšších úradov. Prezident Ronald Reagan podpísal zákon obmedzujúci drogy.

Už vo februári 1983, keď Bias hral za Marylandskú univerzitu a mal len 19 rokov, tak mal pôsobivejšiu postavu, väčšiu a atletickejšiu ako Jordan. Ten už bol vtedy hviezdou, pripomína BBC.

Keďže sa éra Larry Bird verzus Magic Johnson blížila ku koncu, mohla to byť ďalšia rivalita. Diváci však netušili, že Jordan a Bias už nikdy nedostanú šancu obnoviť svoju rivalitu na profesionálnej scéne, mimo univerzitných paluboviek.

Blízko rodiny

"Miloval kreativitu a dokázal vidieť krásu vo veciach, kde to väčšina ľudí nedokázala," povedala Biasova matka, doktorka Lonise Biasová pre BBC Sport. "Keď bol na vysokej škole, miloval interiérový dizajn. Mal zmysel pre spájanie vecí a vždy dbal na svoj vzhľad. Bol to typ človeka, ktorý sa snažil o dokonalosť. Mal rád poriadok. Ako sa vyvíjal, dokázal v sebe objaviť skryté schopnosti."

Na ihrisku bol neoceniteľný. Vynaliezal metódy, ako dostať loptu do koša alebo asistoval spoluhráčom cez nohy súperovho hráča. Mal ponuky na vysoké školy z celých Spojených štátov, ale rozhodol sa pre Maryland, aby zostal blízko svojho domova a rodiny. Ako prvákovi mu chýbala disciplína, spoliehal sa na svoj prirodzený talent a baletnú obratnosť, vďaka ktorej ho porovnávali s Muhammadom Alim.

"S Lennym sa v prvom ročníku nedalo rozprávať," povedal jeho spoluhráč Ben Coleman v roku 1984. "Kritika alebo rady by išli jedným uchom dnu a druhým von. Ale to sa zmenilo, keď bol starší," dodal.

Colemanova predpoveď a Biasov potenciál sa naplnili. Počas štyroch rokov v Marylande dosiahol Bias 2 149 bodov, čo bol vtedajší školský rekord. Dvakrát tiež získal celoamerické vyznamenanie, ktoré ocenilo najlepších mladých hráčov v krajine.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok