Chudnete a nehladujete: Vyskúšajte sýtiacu diétu, zhodíte najmä tuk z brucha

TA3/zm
7.8.2023 08:00

Takmer každá diéta funguje na princípe kalorického deficitu, teda prijmete menej energie ako vydáte. To vedie často k pocitu hladu, no pri sýtiacej diéte vám to rozhodne nehrozí.

Chudnete a nehladujete: Vyskúšajte sýtiacu diétu, zhodíte najmä tuk z brucha
Freepik

Ako už samotný názov napovedá, sýtiaca diéta vás hladnými rozhodne nenechá. Jej princíp spočíva v prijímaní potravín, ktoré vás zasýtia. Ale bude treba rátať a vážiť.

Toto vás zasýti

Počas sýtiacej diéty budete jesť pomerne málo, ale pocitu hladu sa vyhnete vďaka skladbe potravín, o ktorých je známe, že zasýtia. Patria sem bielkoviny najmä z mäsa, celozrnné potraviny, zelenina, ovocie a niektoré zdravé tuky. Pripravte sa však na to, že hoci nehladujete a jete chutné pokrmy, treba počas diéty rátať kalórie a vážiť porcie.

Diétny plán

Denne by ste mali zjesť tri jedlá, pričom každé bude mať do 500 kalórii, ale aj konkrétnu skladbu. Jednotlivé porcie by mali obsahovať 20-25 % bielkovín, 45-50 % sacharidov a 30-35 % zdravých tukov. Povolené potraviny majú nízky glykemický index. Zo zeleniny by ste si mali vyberať druhy, ktoré neobsahujú škrob. Treba si uvedomiť, že tak v zelenine, ako aj v ovocí bude pomerne dosť sacharidov. Tie získate aj z kvalitných celozrnných potravín. Bielkoviny by mali prevažne pochádzať zo živočíšnej stravy, napríklad z kuracieho alebo morčacieho mäsa, no povolené sú aj rastlinné proteíny zo strukovín. A ako zdroj zdravých tukov k tomu pridajte orechy či avokádo. Z hlavy to asi nedáte, ale existuje mnoho aplikácii, do ktorých sa vypĺňajú kalorické tabuľky, a tak dokážete zrátať nielen kalórie, ale pozrieť si aj skladbu porcií.  

Témy: chudnutie dieťa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok