Letisko v Palerme bolo kvôli požiaru zavreté. Naopak, sever Talianska zasiahla silná búrka

ta3 ČTK
25.7.2023 11:04

Letisko v Palerme na Sicílii bolo v utorok na viac ako štyri hodiny uzavreté kvôli neďalekým požiarom. Celkom bolo zrušených 17 odletov a 11 príletov, vyplýva zo stránok letiska. Najvyššia výstraha pred požiarmi platí na viac ako polovici územia Sicílie. Nemocnice sú preťažené kvôli požiarom aj vlne horúčav. Naopak sever Talianska v noci na utorok zasiahli silné búrky, uviedla talianska tlačová agentúra ANSA.

Požiare v blízkosti sicílskej metropoly sa priblížili k letisku natoľko, že Palermo v utorok ráno prerušilo leteckú prevádzku. Letisko bolo niekoľko hodín odstrihnuté od okolia kvôli uzáverám na cestách aj prerušeniu železničnej dopravy do Palerma. Časť letov bola odklonená na druhé sicílske letisko v Katánii. Prevádzka bola plne obnovená popoludní.

Najhoršie zasiahnutý požiarom je lesnatý výbežok Capo Gallo na severozápade ostrova. Pri stredisku Bellolampo horela v pondelok v noci skládka a stúpal z nej jedovatý dym.

V niekoľkých častiach Palerma sú výpadky prúdu, evakuovať sa muselo vyše 120 rodín. V noci na utorok zomrela 88-ročná žena, ku ktorej sa kvôli dopravným komplikáciám spojeným s požiarom včas nedostala záchranná služba.

Preťažená je aj nemocnica v Palerme. Na 48 hodín pozastavila plánované výkony, aby mala dostatočné kapacity pre starostlivosť o ľudí, ktorí sa nadýchali dymu. Rastú tiež počty hospitalizovaných kvôli vlne horúčav, v nemocnici došli nosidlá. Vyťaženie na pohotovosti na poliklinike je na 300 percentách maximálnej kapacity, píše denník La Repubblica. Plamene sa počas noci dostali nebezpečne blízko k letovisku San Vito Lo Capo. Pobrežná stráž evakuovala asi 400 ľudí po mori, pretože cestu do vnútrozemia im zablokoval oheň.

Požiar zasiahol storočné olivové háje a ovocné sady pri Santo Stefano di Camastra na severe Sicílie. Vyhorelo tiež zastúpenie značky BMW pri Palerme, vrátane mnohých vystavených športových vozidiel, dodáva La Repubblica.

Na Sicíliu prichádzajú hasiči z iných regiónov, oznámil guvernér ostrova Renato Schifani. Palermo obmedzilo na polovicu prevádzku mestských autobusov, pretože strechy vozidiel sú rozpálené až na 80 stupňov, čo takmer znemožňuje ich prevádzku. Dopravný podnik sa bojí aj o zdravie vodičov, píše denník La Reppublica.

Silné búrky, nárazový vietor s rýchlosťou až 100 kilometrov za hodinu a tiež výdatné prehánky s krúpami zasiahli v noci na utorok časti severného Talianska. Postihnutá bola najmä metropola Miláno a veľkej časti Lombardska, píše agentúra DPA. V médiách sa objavili zábery vyvrátených stromov popadaných na autá, poškodené strechy, kusy krytín na uliciach aj ležiace stĺpy verejného osvetlenia.

Dážď bol v Miláne krátky, ale veľmi intenzívny, voda vyplavila justičný palác. Vedenie mesta z bezpečnostných dôvodov uzavrelo park a kúpalisko Idroscalo. Padajúci strom usmrtil šestnásťročné dievča spiace v stane na skautskom tábore. Od 04:00, kedy bola búrka najsilnejšia, prijali hasiči v regióne cez 200 tiesňových volaní, píše ANSA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok